Téli ételek – Mivel tápláljuk ilyenkor a szervezetet? – 2.rész

A hideg hónapok megterhelik testünket. Friss, helyben termelt élelmiszerekhez kevésbé juthatunk hozzá. Célszerű olyasmit fogyasztani, amiben magas a fehérjetartalom. Szerencsére, így is ízletes, szezonális téli ételek között válogathatunk, csak tudnunk kell, mit válasszunk!

A téli hidegben általában meleg, sűrű, tartalmas ételeket kíván a szervezet.

Ha azonban mindig engednénk a csábításnak, számos szükségtelen kalóriát is befalnánk. Érdemes körülnézni azon szezonális étkek között, amelyek ilyenkor esnek a legjobban, mégis feltöltenek bennünket és az ízük is kedvünkre való.

Cikkünk első részében általános bevezetőt olvashattunk a téli ételekről és azok típusairól. Lássuk, miként érdemes tárolni ezeket az élelmiszereket, hogy minél gazdagabban táplálkozhassunk a hideg hónapokban is.

Tudtuk-e, hogy a zöldségek elsősorban vízből állnak? Még a cukkini is 95 százalékban vizet tartalmaz, a fehér burgonyának pedig – ebben a legalacsonyabb –, 79 százaléka víz. Ha egy kerti veteményt kiveszünk a földből, vagy leszedjük a termést a növényről, megfosztva azt az értékes H20-tól, vagyis a víztől – a sejtfalak kezdenek veszíteni a nedvességükből és gyakorlatilag összeomlanak: ez a hervadás.

cukkini2

Azaz, a téli ételek megfelelő készítéséhez fontos tudnunk, hogyan előzzük meg a zöldségek puhulását. Ehhez az szükségeltetik, hogy egy levegős határt hozzunk létre a nedves zöldség és a száraz levegő között a hűtőszekrényben. Erre szolgálnak a műanyag zacskók, vagy konyhai törlők: csavarjuk a zöldségeket tiszta ruhába, lehet az egy kimustrált és alaposan kimosott pólódarab, elhasznált törölköző, esetleg ágyneműdarab is. Ha így tároljuk őket, ráadásul látható helyen – nehogy elfelejtődjenek -, friss és csalogató zöldségeink lesznek, amelyeket bármikor használhatunk a téli ételekhez.

Van még egy igen jó módszer a tárolásukra. Betekerhetjük őket vászon törölközőbe, vászon kéztörlőkbe, s tehetjük a hűtőszekrény fiókjaiba.

Lényeges: a gyümölcsöket és a zöldségeket külön rekeszekben kell tartani. A leveles zöldségeket ugyancsak célszerű másutt tárolni, mint a többit. Az érzékenyebb fajtákat ugyanis érdemes távoltartani az etilént kibocsátóktól, így például az almától, avokádótól és a banántól.

Ha a téli ételek megfelelő előkészítése érdekében szeretnénk tudni, hogyan is tárolandók pontosan a különféle zöldségek, vehetünk ötleteket a szupermarketek polcairól is. Azoknak a fajtáknak, melyeket hűtve és nyirkosan tárolnak – így a leveles zöldségek, a brokkoli, répa és mogyoróhagyma –, hidegre és párára van szükségük.

Amely zöldségeket szárazon, a pult középső részén tartanak, mint például a burgonyát, hagymát, azoknak a konyhánkban is hasonló körülmények kellenek.

Ha egy téli étel elkészítése előtt úgy találjuk, sárgarépánk nem elég roppanós, zöldségeink kevésbé tűnnek frissnek, életre kelthetjük őket, ha beletesszük a hideg vízzel megtöltött mosogatóba. Minél hidegebb a víz, annál jobb a számukra. Fél óra leforgása alatt felszívják a nedvességet és magukhoz térnek.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php