Tavaszi szobanövény frissítés

Az edényben nevelt növények tápanyagellátása teljes mértékben tőlünk függ. A növény fejlődésével az ültetőközegben lévő tápanyag készlet kimerülhet.

Ezért ajánlott a szobanövényeket időnként megfiatalítani!

Öntözés vagy erős esőzés következtében az ültetőközeg egy része kimosódik. A növényeket ezért pár évente át kell ültetnünk, kivéve a lassan növő fajtákat (örökzöldek, fagyöngyök), valamint a szigorú metszés alatt álló sűrű növényeket (formára nyesett növények, babér).

Szobanövények átültetése

A növényeket akkor szükséges átültetni, amikor a gyökereik kitöltik a cserepet. Ellenőrizzük a cserép alját. Ha gyökerek láthatók a vízelvezető nyílásokban, eljött az átültetés ideje. Az átültetést tavasszal érdemes végezni, amikor a növények fejlődése megindul, illetve ősszel, amikor a gyökerek kezdenek aktívabb életet élni. A növényt érdemesebb egy kicsit nagyobb méretű cserépbe ültetni. Ne tegyük azonban túl nagy cserépbe: az ültetőközeg minősége romlik, ha a gyökerek nem töltik ki teljesen a cserepet. A nagyobb méretű növényeket két ember együtt hamarabb át tudja ültetni.

szobanoveny-atultetese
1. A cserép belső szélén húzzunk végig egy hosszú nyelű kést, hogy a növényt könnyen kiemelhessük belőle. A cserepet billentsük oldalra, majd lazítsuk meg a gyökereket. Ha ugyanabba a cserépbe ültetjük vissza a növényt, a gyökérlabdáról verjünk le egy kevés talajt, vágjuk vissza a gyökereket, majd a cserepet mossuk ki.
atultetes-2
2. Nagyobb edénybe történő átültetés során az edény aljára vízelvezetőnek terítsünk cserépdarabokat, majd egy réteg komposztot. A növényt helyezzük az edény közepére, majd a gyökerek közé töltsünk ültetőközeget úgy, hogy egy 2,5 cm mély öntözőtér maradjon az edény pereméig.
3-lepes
3. Az átültetést követően néhány hétre állítsuk a növényt félárnyékos helyre, hogy gyorsan magához térjen. Továbbra is a megszokott víz- és tápanyagmennyiséget adjuk.

Ha túl nagyra nőtt növényünk, végezzünk tőosztást!

Tőosztás
Az évelő növények átültetése során lehetőségünk nyílik a tőosztásra. Az elöregedett, már nem fejlődő fás részeket távolítsuk el, a megmaradt részeket pedig ültessük csoportosan vissza az előző cserépbe, vagy egyedenként kisebb cserepekbe.

tavaszi_ultetes2

Támogassuk egy kis fejtrágyával

Fejtrágyázással az ültetőközeget felfrissíthetjük anélkül, hogy a növényt ki kellene vennünk az edényéből. Azoknál a növényeknél érdemes alkalmaznunk, amelyek már elérték teljes nagyságukat. Ha nem akarjuk, hogy a növény tovább nőjön, nagyobb edénybe történő átültetés helyett inkább végezzünk fejtrágyázást. Évente minden tavasszal a cserepes növényeket frissítsük fel ezzel a módszerrel. Az ültetőközeg felső rétegét legalább 2,5 cm mélységben cseréljük ki friss anyaggal.

1. Döntsük a cserepet az oldalára, majd ujjainkkal finoman kaparjuk le az ültetőközeg felső rétegét. Ügyeljünk arra, hogy a gyökereket ne sértsük meg.

2. Töltsünk friss ültetőközeget és műtrágya granulátumot az edénybe. A felszínre terítsünk kavicsot, hogy megelőzzük az ültetőközeg kiszáradását.

 

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.