Tavaszi nagytakarítás: szobanövények leveleinek tisztítása

Valószínűleg mindenkinek elege van otthonának takarításából és nem hiányzik, hogy még a szobanövények tisztán tartására is gondja legyen. Ha a növények a földből nőnek ki, miért kellene megóvnunk tőle a növény leveleit? 

A szobanövények tisztításának fontossága

Bárki, aki 2 hétig távol volt otthonától, az tudja, milyen gyorsan összegyűlik a por a lakásban. A szobanövényünk levelein megtelepedett porréteg kevesebb napfényt enged át, így  csökken a növény fotoszintetizáló képessége. A fotoszintézis által a növény önmagát táplálja, nélküle satnya növényünk lesz.

A tiszta növény optimális szintű fotoszintézisre képes, ezért egészségesebb is, az egészséges növények pedig ellenállóbbak a betegségekkel, és a kártevőkkel szemben. Tehát, szobanövényünk leveleinek rendszeres tisztítása hosszú távon kevesebb munkával jár. Mindemellett pedig szebbé varázsolják otthonunkat.

aloe-alvast segitogyogynovenyek

Milyen gyakran tisztítsuk meg szobanövényeinket?

Ez igazából a lakás levegőjének a portartalmától függ. Azok, akik a belvárosban, építkezés mellett, vagy nagyon szeles helyen laknak, gyakrabban kell portalanítsák növényeiket. A legkönnyebb módja megállapítani, hogy ezt mikor tegyük, ha végighúzzuk ujjunkat a növény levelén. Ha azt érezzük vagy látjuk, hogy több por gyűlt össze a levélen, mint amennyit le tudunk fújni, akkor itt az ideje, hogy megtisztítsuk.

Hogyan tisztítsuk meg a szobanövényeinket?

Mossuk le a növényt egészében. A legegyszerűbb megoldás a szobanövényünk megtisztítására az, ha a konyhai mosogatóban vagy a zuhany alatt mossuk le. Mielőtt ezt megtennénk, győződjünk meg róla, hogy a víz langyos. A növény levelei a forró és a túl hideg víz alatt egyaránt megsérülhetnek.

Ha a növény levelei nagyon koszosak, permetezzük be szappanos vízzel, majd mossuk le.

A kisebb növényeket, amelyek nem bírják a vízsugár nyomását, úgy tisztíthatjuk meg, hogy a növényt száránál fogva cserepestől fejjel lefele fordítva egy vizes vödörbe lógatjuk és a leveleket körös-körül leporoljuk. Hogy elkerüljük a virágföld kiborulását, előtte jól nedvesítsük meg azt. Ugyanakkor a növény töve köré műanyag fóliát csavarhatunk, hogy a tisztítás ideje alatt megtartsa a virágföldet. És még egyszer, ügyeljünk arra, hogy a víz langyos legyen!

Várjuk meg, hogy a víz alaposan lecsepegjen, mielőtt a növényt visszatennénk.

növény3

Egyesével törölgessük meg a leveleket

A nagy, nehezen mozgatható szobanövények leveleit egyszerűen csak töröljük le egy nedves ruhával. De egy puha portörlővel is megtörölhetjük, valahányszor a lakásban port törlünk.

Keféljük le a port a levelekről

Egyes növények levelei ragacsosak vagy bolyhosak, ezek egyáltalán nem könnyítik meg a dolgunkat takarítás közben. Például az afrikai ibolya nem szereti, ha leveleit víz, nedvesség éri, így se a permetezés, se a letörlés nem tűnik jó megoldásnak. Az ilyen bolyhos levelű növények tisztításához egy puha kefét használjunk (a gombatisztító keféhez hasonlót), és ezzel csalogassuk le a port a levelekről.

szobanövények tisztítása

Nyessük le és távolítsuk el az elszáradt leveleket

Ha már megmostuk a szobanövényünket, tovább csinosíthatjuk, ha az elszáradt, barna vagy sárguló levelektől is megszabadítjuk. Ha a levél könnyen lehull, kézzel is eltávolíthatjuk. Máskülönben használjunk ollót. Soha ne tépjük le erőszakosan a növény levelét!

Továbbá a túl sok ideig száraz talajban tartott növényekről eltávolíthatjuk a megbarnult levélvégeket. Csak a száraz, barna részeket vágjuk le, de nagyon óvatosan. A növény természetesebbnek fog látszani, ha levágáskor megtartjuk a levél eredeti körvonalait.

Tisztítsuk meg a virágcserepet

Ha már ilyen sok munkát fektettünk a növények megtisztítására, gondoskodjunk a virágcserepek tisztaságáról is.

Ha a virágcserép külsején vagy peremén fehér ásványi só réteg rakódott le, vegyük ki a növényt, és alaposan tisztítsuk meg az edényt. 1 rész tisztítószert oldjunk fel 10 rész vízben, és ezzel mossuk meg az edényt. Egy kemény kefével sikáljuk le a só maradványokat, és jól öblítsük ki a virágcserepet, mielőtt a növényt visszahelyeznénk.

A talaj rendszeres és alapos megöntözésével elkerülhetjük az újabb lerakódások képződését a virágcserépen.

Első látásra nehéznek tűnhet a szobanövények tisztán tartása, de majd rájövünk, hogy az időnkénti tisztogatás valójában nem is olyan nagy erőfeszítés, és szobanövényeink hálásak lesznek, ezért: jobban fejlődnek és mutatósabbak lesznek.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.