Tavasz és nyár rák betegen – ezt kerüljék el a betegek!

Bár szép időben az ember hangulata sokkal jobb és a gyógyulás is könnyebbnek tűnik, aki tavasszal és nyáron rák  betegséggel küzd, nem árt elővigyázatosnak lennie. Bizonyos tevékenységeket ebben az állapotban jobb mellőzni vagy éppen fokozottan figyelni kell rájuk.

A tavaszi és a nyári időszak sokak kedvence: kellemes az idő, nem kell kabát, minden egyszerűbbnek tűnik ilyenkor. Aki valamilyen problémával küzd, könnyebben a gyógyulás útjára léphet. Aki azonban nyáron rákos betegségben szenved, fontos, hogy körültekintően járjon el egészsége érdekében a meleg időben.

Mit kell mindenképpen szem előtt tartania?

1.A napsugár kerülése

Ha valaki nyáron rákos betegséggel küzd, előszöris kerülnie kell a napot. Sok esetben ugyanis a páciens sugár- vagy kemoterápiás kezelést kap, s ez fokozott fényérzékenységet vált ki. Az immunrendszer szintén jelentősen gyengül, tehát a nap károsító sugarai kétszeresen rosszul hatnak a szervezetre. Ennek következtében a nyáron rákos betegségben szenvedő páciens még ruhában is egyszerűbben leég, mint mások – nagyon jól teszi tehát, ha árnyékba vonul!

Legjobb, ha délelőtt 10 és délután 4 óra között nem megy napra, s kellően szellős ruhát visel, mely azonban fedi a karjait és a lábait, védve a nagyobb bőrfelületeket a napsugaraktól. Amellett, hogy bekeni magát magas faktorszámú naptejjel (az ajkakat se felejtse ki!), fontos a kalap vagy sapka viselete is. A hőség a nyáron rákos betegséggel küzdőknél akár rosszullétet is kiválthat. Fontos, hogy a nap nagyrészét hűvösben töltsék, például klimatizált helyiségben. Ügyeljenek viszont arra, hogy túl hideget se teremtsenek a környezetükben.

Ha klimatizált helyiségben tartózkodni nincs mód, sűrűn zuhanyozzanak le és fogyasszanak friss, magas víztartalmú gyümölcsöket.

2.Sok folyadék

A nyáron rákos betegségben szenvedőknek fokozottan kell ügyelniük a kellő mennyiségű folyadék-bevitelre. Kezelés idején ugyanis jelentkezik a hányás és hasmenés, amely megterheli a szervezetet, s ha nem isznak elég folyadékot, a páciensek ki is száradhatnak.

Melegben egyébként is fontos figyelni a vízpótlásra – mindig legyen kéznél ivóvíz! Ha szervezetünk nélkülözi a folyadékot, szédülés vagy görcs jelentkezhet a lábakban. Vegyük észre a jeleket!

3.Strandolás

Aki nyáron rákos betegséggel küzd, az is strandolhat, de ne tartózkodjon a napon. Lényeges tudni azonban, hogy a termálvizet egyetlen daganatosnak sem ajánlják. Azok a vizek ugyanis, amelyeknek magas a hőfoka, egyelőre nem ismert hatással lehetnek a daganatokra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.