Táplálkozás Rióban – avagy a „sajtburesz” a csúcsteljesítmény szolgálatában

Az egész világ szeme a Rióban megrendezésre kerülő olimpián van, és szinte minden ország egy emberként szurkol saját sportolóinak.  Nem kérdés, az olimpikonok óriási energiát tettek bele a tökéletes felkészülésbe lásd Hosszú Katinka vagy Kenderesi Tamás – amibe a megfelelő táplálkozás is beletartozik.

Varga Dórát, a Sportorvosi Központ dietetikusát arról kérdeztük, vajon miből is áll a csúcsteljesítményhez szükséges diéta?

Sporttáplálkozás szerepe

Minden sportoló álma, hogy egyszer az olimpiai dobogó legfelső fokára álljon, ám eme nemes cél eléréséhez egy hosszú felkészülési folyamat vezet. A csúcsteljesítmény elérésének egyik fontos építőköve a megfelelő fizikális és mentális felkészültség mellett, a személyre szabott táplálkozási program is. Sokan nem is gondolnák, de nagymértékben különbözik egy élsportoló étrendje az átlag populációtól, hiszen akár 5,000-10,000 kalóriára is szükségük lehet napi szinten a megfelelő teljesítmény eléréséhez. Ám figyelembe kell venni, hogy eltérő étrendre van szükség a felkészülési időszakban, a versenyek alatt, illetve a megmérettetéseket követő regenerálódási szakaszban minden sportoló esetében.

A táplálkozásban szigorú előírásokat betartó élsportolók esetében is a versenyeket követően olykor-olykor beleférnek kisebb kilengések, ahogy Kenderesi szájából is hallottuk: „rámférne egy-két sajtburesz most”. Fontos tudni, hogy a sportolók hónapokig kontrolláltan étkeznek a maximális teljesítmény elérése érdekében, így 1-2 „sajtburesz” sem férhet bele a felkészülési időszak étrendjébe, de ennyi jutalom természetes kijár az érem mellé.

Sportágspecifikus táplálkozási program

Az olimpia különlegessége táplálkozási szempontból, hogy számos sportág kiválóságának kell biztosan a megfelelő étel- és folyadékbevitelt. Egészen különböző igényei vannak táplálkozási szempontjából egy sprinternek, ahol néhány másodperc alatt kell a maximumot nyújtani, összehasonlítva egy triatlonistával, aki 1500 m úszás, 40 km kerékpár és 10 km futást teljesítést egy verseny alatt. Az egy órát meghaladó versenyek során nagy hangsúlyt kell fektetni már a verseny alatt is a folyadék és elektrolit pótlásra, akár 20-90 gramm szénhidrátot is pótolni kell óránként egy több órás verseny során az olimpikonoknak, ami lássuk be nem is olyan egyszerű feladat egy kerékpáron ülve.

Mit eszik Rióban egy olimpikon?

Az olimpiára már minden sportoló úgy érkezik, hogy évek alatt kialakított, kipróbált étrendet követ, amihez szigorúan tartják magukat az olimpia egész ideje alatt. A cél elérése érdekében a sportolók sok esetben otthonról visznek magukkal alapélelmiszereket, illetve a külföldi tartózkodás alatt csak a garantáltan biztonságos forrásból származó ételeket fogyasztják el természetesen megadott időben és mennyiségben.

Nem véletlen, hogy egyes országok óriási élelmiszerkészletekkel utaznak ki az olimpiára, és visznek magukkal a tőkehúsoktól kezdve számukra szükséges zöldségeket, gyümölcsöket, palackozott vizet is, ezáltal is minimalizálva az esélyét, hogy fertőzéseknek tegyék ki a sportolókat. Természetesen az étrend-kiegészítők esetében is elmondható, hogy otthonról viszik magunkkal az olimpikonok a számukra előírt termékeket, így elkerülve a nem megfelelő minőségű, esetleg doppinglistás anyaggal kevert termékek fogyasztásának a lehetőségét.

egeszseges_etkezes_zoldsegek

Egyéni igények – egyéni étrend

Bár a sporttáplálkozásnak vannak alapelvei, ám mivel az egyes sportágak eltérő követelményeket állítanak, ráadásul a sportolók testösszetétele, céljai, egyéb betegségei (allergia, intolerancia), aktuális állapota is eltérő, így könnyen lehet, hogy ami az egyik embernek bevált, az a másiknak nem fog. Ezért van szükség egy előzetes állapotfelmérésre, ami alapján a sporttáplálkozásban jártas dietetikus meg tudja határozni az egyénre szabott, ideális étkezéseket, folyadékbevitel, esetleg szükséges étrend-kiegészítőkkel együtt. Ennek birtokában nem csak olimpikonjaink, hanem bárki a legtöbbet kihozhatja magából!

Forrás: https://napidoktor.hu/index