Tápanyagok, amivel elősegíthetjük szemünk egészségét

Magyarországon évente több mint 6000 fővel nő az új, súlyosan látássérült személyek száma. Ha jobban odafigyelünk táplálkozásunkra szemünk egészségéért is többet tehetnénk!

Tápanyagok, hatóanyagok és a szem egészsége

A lutein és zeaxanthin a karotinoidok csoportjába tartozó természetes színanyagok, amelyek megtalálhatók a szemben is, ám idővel csökken a mennyiségük. Védik a szemet a nap káros sugaraitól (UV-ellen) és csökkentik a szürkehályog, valamint a makuladegeneráció kockázatát.

Fő forrásaik pl. a kukorica, spenót, kelkáposzta, brokkoli, cukkini, borsó, fűszerpaprika, kivi, narancs.

A szürkehályog kockázatát mérsékelheti a C-vitamin is, melyet számos zöldség (pl. zöldpaprika, petrezselyemzöld) és gyümölcs (pl. kivi, fekete ribiszke) tartalmaz.

szem_tudtae

A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, antioxidáns, amely a makuladegeneráció folyamatát lassíthatja. A szervezetben átalakul A-vitaminná, így segít megelőzni a szemszárazságot és a farkasvakságot. Az A-vitamin és a béta-karotin megfelelő bevitele csökkenti a szemfertőzésekkockázatát.

Jó béta-karotin forrás a sárgarépa, sütőtök, spenót, kajszibarack, sárgadinnye;

A vitaminban bővelkedik a máj, tojás, tengeri halak, stb.

A cink, amely a szemben is megtalálható, a májban tárolt A-vitamint segít eljuttatni a retinához. Cinkben gazdag a hús, máj, tojás, hüvelyesek magja.

Az ómega-3-zsírsavak a szervezet számára nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyek védenek a szemszárazság ellen. Jó forrásaik a tengeri halak, diófélék, repce– és lenmagolaj, chia mag (aztékzsályamag).

A flavonoidok nagy csoportjába tartozó katechinek a növények másodlagos anyagcseretermékei. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatásuk révén csökkenthetik a szürkehályog és makuladegenerációkockázatát. Megtalálhatók a zöld és fekete teában, vörösborban, csokoládéban, stb.

Forrás: MDOSZ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.