Tánccal csökkenthető időskori balesetek

A tánc alapú terápiákon való részvétel fejlesztheti az egyensúlyt és javíthatja a testtartást az idősebb felnőttek körében.

A tanulmányokban az egyensúly és testtartás fejlődését figyeltük meg, ezek teljeskörűen igazak a rendszeres táncterápiákon részt vevő idősek körében. Az ápolás és az idősekről való gondokodás szakértői segíthetnek a gyakorlatba is átültetni ezeket a programokat –mondta Jean Krampe, ápolónő doktorandusz.

A kutatók a Lebed-módszer (TLM) nevezetű táncterápiás programot használtak, mely kis intenzitású tánclépések zenére koreografált kombinációját foglalja magába.

A foglakozásokat hivatalosan elismert TLM oktatók tartották és ők dolgozták ki a megfelelő, egyénre szabott tervet a résztvevő idősek számára. A vizsgálatot egy oktató jellegű ápolási otthon lakóinak bevonásával végezték. A tanulmány összesen 18 órányi táncfoglalkozást foglalt magába két hónapon át. A résztvevők saját elmondásaik alapján élvezték a foglalkozásokat, és szerették volna folytatni a programot.

Azt tapasztaltuk, hogy sok idősebb lelkesen vesz részt, és rendszeresen jár az órákra, mert tényleg élvezik- mondta Krampe. Azon idősek között, akik felállnak és mozognak a foglalkozások alatt, megfigyelhettük, hogy a táncterápia növelheti a sétálási sebességüket és egyensúlyukat, melyek az elesés fő kockázati tényezői.

Egy előtanulmányban a 11 résztvevő több, mint fele számolt be egyensúlyának és testtartásának javulásáról.

A Healthy Steps-nek (Egészséges Lépések) is nevezett TLM-et Shelley Lebed Davis és két fivére dolgozta ki, akik mellrákból felépülő édesanyjuk mozgását és hangulatát szerették volna javítani.  A sikeres eredmények után a programot a kórházakkal is megosztották. Napjainkban a Healthy Steps programot világszerte sok rákos betegnél és idősek otthonában alkalmazzák.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.