Szúnyogok ellen vanília? Igen!

Kaptam egy köremailt a szokásos „egy próbát megér” címmel. Mindig elhatározom, hogy az ilyesmit olvasatlanul kitörlöm, mert nem érdekel, milyen szörnyűségek érnek, ha nem küldöm el azonnal legalább 10 embernek. Vagy mégis?

Vanília vagy vaníliavirág?

Sajnos, a kíváncsiság felülkerekedett, de most kivételesen nem dühöngtem hosszú percekig. Az infó ugyanis annyi volt benne, hogy a vanília illatát utálják a szúnyogok. Ha ez így van, érdemes megnézni, hogyan burkolhatjuk vanília-illatfelhőbe környezetünket.

Elsőnek nyilván az eredeti vanília (Vanilla planifolia) jut eszünkbe. (A vaníliáról részletesebben itt olvashat.) Ezt csak azért nem ajánljuk, mert egy icipicit babrás e trópusi orchidea termesztése mifelénk. Ha nincs megfelelő mexikói kolibrink a beporzáshoz, megtehetjük kézzel, de csak a nap egy bizonyos órájában. Ha sikerül, termés akkor is csak 3 év múlva várható. Ráadásul a vanília jellegzetes illata-íze további több hetes macera eredménye: forrázás, bugyolálás be, majd ki, szárítás a napon, ilyesmi… Nem véletlenül mérik aranyárban.

Úgyhogy térjünk vissza a valóságba, és nézzük meg, mit tehetünk vaníliaügyben a szúnyogok ellen.

A kertben a legegyszerűbb megoldásnak a nyári orgona (Buddleia) tűnik. Gyorsan fejlődik, nem túl igényes, szeptember végéig virágzik, és átható vaníliaillatot áraszt.

Buddleia

A teraszon vagy az erkélyen segítségünkre lehet a vaníliavirág (Heliotropium arborescens), mely a napos, szélvédett helyeket kedveli. Nem túl igényes: ha földje állandóan nedves, záporeső nem éri, elhervadt virágait eltávolítjuk, még ősszel is virágzik. Néhány év alatt akár kis fává is nevelhetjük. Hajtásdugvánnyal könnyen szaporítható, de a palánták a félárnyékot kedvelik, amíg meg nem erősödnek.

vanília virg

A lakásba is bevihetjük a vaníliavirágot illatozni, de egyszer ennek is vége. Akkor pedig jöhet a legegyszerűbb megoldás, melyet az e-mailben írtak: minden helyiségbe 1-1 zacskó vaníliás cukor, a szúnyog meg huss! Aki nem hiszi, járjon utána és számoljon be a tapasztalatairól!

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.