Szomorúságölő – 17 tipp a depresszió enyhítésére!

A depresszió sajnos életünk egy vagy több időszakában is jelentkezhet nálunk, attól függően, milyen események történnek mindennapjainkban s miként vagyunk képesek kezelni azokat, vagy egyszerűen csak érzelmeinket, hangulatainkat. Olykor a leghétköznapibbnak tűnő dolgok segíthetnek a depressziót enyhíteni.

A depresszió kemény dolog, s mindenkinél változó, mi segít az állapoton igazán – miként az is más és más lehet, mi váltotta ki ezt a hangulatzavart.

Természetesen a beszélgetős terápiák, s a gyógyszerek is igénybe vehetők a depresszió enyhítésére, ám olykor számos hétköznapi dolog segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat.

Lássunk ezek közül néhányat.

1.A házikedvenc ölelése: a kutya valóban lehet a legjobb barátunk, ráadásul jó terápia is. Amikor játszunk vele, nem gondolkodunk, s ha gondoskodunk róla, szintén nem magunkra fókuszálunk, hanem a háziállatra – ezáltal is gyógyulunk.

2.Együnk okosan: nincs kifejezetten depresszió enyhítésére javasolt étel, de az egészséges étkezés igen sokat tehet a kezelésünkért. Kerüljön az éttrendünkbe számos zöldség és gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű gabona.

3.Válasszunk hangulatemelő élelmiszereket: tanulmányok bizonyítják, hogy az Omega-3 zsírsavak, s a B12 vitamin egyaránt könnyítik a hangulatváltozásokat, különösen azoknál, akik nem jutnak belőlük elegendő mennyiséghez. A zsíros halak, így például a lazac, tonhal és makréla tartalmaz Omega-3 zsírsavat. A lenmag, a dió, a szójabab, a sötétzöld zöldségek szintén. Tenger gyümölcseit is bátran fogyasszunk, remek B12-források. A vegetariánusoknak a dúsított gabona, a tejtermékek és az étrend-kiegészítők ajánlottak.

4.Jobb az alacsony zsírtartalom: a szénhidrátok emelik a szerotonin-szintünket, s jobb lesz a közérzetünk – ami segíti a depresszió enyhítését. Tehát elhagyni nem kell őket, de válogassunk az alacsony zsírtartalmúak közül: pattogatott kukorica, főtt krumpli, graham keksz vagy teljes kiőrlésű tészta. A zöldségekből, gyümölcsökből és teljes kiőrlésű gabonából származó szénhidrátok még jobb választások – ráadásul rostot is tartalmaznak.

egeszseges etel, majtisztistas

5.Igyunk kevesebb koffeint: gondoljuk át, valóban szükségünk van-e annyi kávéra, amennyit iszunk. A szorongás gyakori kísérője a depressziónak, a túl sok koffein pedig idegessé, zaklatottá, szorongóvá tesz. A koffein és a depresszió között nem találtak világos összefüggést a kutatók, de ha kevesebbet fogyasztunk koffeinből, az segít a depresszió enyhítésében, sőt alvásunkat is javítja.

6.Kezeltessük fájdalmainkat! Ha valami fáj, nehéz jó hangulatban maradni. Amellett, hogy depressziónkat kezelik, fontos, hogy orvosaink fájdalmainkra is javasoljanak megoldást.

7.Mozogjunk, hogy változhassunk: a testedzés sokat segít, hogy megváltozzon a hangulatunk, a dolgokhoz való hozzáállásunk – ezért a depresszió enyhítésének igen hatékony eszköze. Nem kell maratont futni – eleinte elég, ha gyalogolunk egy barát társaságában. Az idő előrehaladtával egyre több mozgást iktathatunk be mindennapjainkba. Jobban érezzük majd magunkat fizikailag, pihentebbek leszünk az alvás minősége miatt, s a közérzetünk is lényegesen javul.

Fontos: olyan sportot válasszunk, amelyet élvezni is tudunk, nem jelent terhet a számunkra. Sőt, járhatunk közös edzésre is másokkal – ne feledjük, hogy az órák során a többiek támogatása is sokat jelenthet.

torna_mozgas

8.Jussunk elég fényhez! Amennyiben a sötétebb, hideg hónapokban jellemző nálunk a depresszív hangulat, szezonális érzelmi zavarral küzdünk. Télen ez igen gyakori, hiszen kevés a napfény. Ezeket az eseteket is lehet kezelni, fényterápiával, antidepresszánsokkal, beszélgetős terápiákkal.

9.Fejlesszük kreativitásunkat! A festés, fényképezés, zenélés, kötés, naplóírás mind-mind olyan tevékenység, mely alkalmas a depresszió enyhítésére. Kifejezhetjük velük érzéseinket, s megszabadítjuk tőle az agyunkat. Nem az a cél, hogy egy tökéletes művet alkossunk, hanem hogy örömet találjunk az elfoglaltságban. Mindegyik hobbi segít jobban megérteni saját magunkat.

10.Tudatosan pihenjünk: a stressz, a szorongás súlyosbítja a depresszió tüneteit – így nehezebb felépülni is. Tanuljunk meg helyesen relaxálni, kontrollálni érzelmeinket. Érdemes megtanulni jógázni, meditálni. Az is segít, ha megnyugtató zenéket hallgatunk, s veszünk egy meleg fürdőt.

11.Töltsünk időt másokkal! Ha nehéznek tűnik is, vagy nem vágyunk rá, érdemes beépülni egy közösségbe, ahol másokat is meghallgathatunk, közös foglalkozásokat tarthatunk. Akár egy önkéntes csapatba is elmehetünk segíteni valamiben, vagy csatlakozhatunk irodalmi körhöz a könyvtárban.

baratnok4

12.Ne hiányozzon a család és a barátok: bár a depresszió nehéz napokat okoz nekünk, ne zárjuk ki a családtagjainkat, barátainkat életünkből, mert a segítségünkre lehetnek. Akik szeretnek minket, azok igyekeznek segíteni. Engedjük be őket az életünkbe – a depresszióról is beszélhetünk velük, s fontos is kiönteni olykor a lelkünket.

13.Aludjunk eleget! A depresszió enyhítésében lényeges dolog a megfelelő mennyiségű pihenés is. Nem megoldás azonban, ha túl sokat alszunk: felépülésünkhöz kulcsfontosságú a rendszeresség, tehát érdemes ugyanakkor felkelni minden nap és hasonló időpontban lefeküdni.

14.Kerüljük az alkoholt és a drogot: ezek csak lassítják a felépülést, sőt súlyosbíthatják a helyzetet. Arról nem beszélve, hogy az antidepresszánsok hatását is módosítják. Ha függőség felé haladunk, kérjük szakember segítségét!

15.A kezelés szabályait tartsuk be: a testmozgás, az egészséges étrend és előnyös szokások beiktatása segít abban, hogy könnyebben megszabaduljunk a depressziótól. A kezelési tervhez ezért fontos tartanunk magunkat – s jusson eszünkbe az is, hogy mindez még nem helyettesíti a beszélgetős terápiát vagy a gyógyszereket, ha azok szükségesek. Kövessük orvosunk utasításait.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php