Szíves tanácsok szívügyekben

Szervezetünk egyetlen olyan motorja, amely nélkül a szó szoros értelemben megáll az élet. Sokszor mégsem figyelünk kellőképpen szívünk jelzéseire.

Szívünk egészsége érdekében léteznek alapvetések. A táplálkozás, a mozgás, az egészséges életmód, a rendszeres szűrővizsgálatokon való megjelenés – mind hozzátartozik ahhoz, amit megtehetünk, és amit meg kellene tennünk a szívünkért, saját magunkért.

Az étkezésben talán az egyik legfontosabb szabály, hogy igyekezzünk kevesebb szénhidrátot fogyasztani (amit megeszünk az is lassan felszívódó legyen), mellette viszont növeljük a zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztását. Minden nap együnk nyers zöldséget, gyümölcsöt. Ez alól nincs kibúvó!
Cseréljük le a finomlisztet teljes kiőrlésű durum-, tönköly-, zablisztre vagy hajdinára. Minimalizáljuk a cukorfogyasztást, helyette használjunk természetes ízesítőket. Használjunk kevesebb sót és egészséges, növényi alapú zsiradékokat.

Tudta? Az ember életében átlagosan 2,5 milliárdot ver a szív. 24 óra alatt 10 000 liter vér folyik át rajta. Az emberi testben a vér mennyisége 4-5 liternyi. Ez a vér 3-szor fordul meg egy perc alatt. Az erek hossza 100 000 km az emberi testben. Théophile Laennec francia háziorvos 1816-ban összetekert újságot használt, hogy meghallgassa egyik nőbetege szívét. Ezzel elkészítette a világ első sztetoszkópját.

Ha az életünk részéve tesszük a mozgást, idővel éppen attól fogunk szenvedni, ha valami miatt ki kell hagynunk egy-egy alkalmat. De addig igyekezzünk hetente legalább háromszor 30 percet mozogni, ami lehet intenzív séta, gyaloglás, futás, kocogás, tornatermi óra.

A lényeg, hogy mozogjunk.

Minden egyes perc, amit mozgással töltünk, szívünknek használ, segítjük az oxigéndús vérellátást, amire sejtjeinknek, szerveinknek szüksége van.

Bizonyos életkor felett akkor is indokolt az évenkénti orvosi vizsgálatokon, szűréseken való részvétel, ha egyébként nincs panaszunk. A szűrővizsgálatokkal nagyon sokszor megelőzhetjük a komolyabb egészségügyi problémákat,  az idejében felismert betegségek jó eséllyel gyógyíthatók.

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.