Színekkel kombinált fényterápia a téli depresszió ellen

Rövid, szürke, sötét nappalok, csontig hatoló fagy és szél, nem csoda, hogy a depresszió bár akármikor ránk törhet, ebben a természetes napfényben nem bővelkedő téli évszakban különösen gyakori. A szakember szerint viszont jól megválasztott fény és színbeállításokkal könnyen leküzdhetjük, sőt meg is akadályozhatjuk a kialakulását. Alkalmazhatjuk őket külön-külön, együtt viszont verhetetlen kombináció.

Színek és az öltözködés

A színek hatást gyakorolnak ránk és a környezetünkre, így, ha tudatosan használjuk őket, mindig olyan érzések és hangulatok hatnak vissza ránk, amilyenekre éppen vágyunk. A legkönnyebben és a leggyorsabban az öltözködésünk színeivel befolyásolhatjuk a hangulatunkat, de fontos, hogy a környezetünk is tovább erősítse bennünk a pozitív energiákat, ebben pedig az életterünk megfelelő színekkel való megtöltése a kulcsszerep.

Színek és a lakberendezés

„Nagyon fontos, hogy a személyiségünkhöz illeszkedő színekkel töltsük meg az otthonunkat, hiszen a színek mindenképpen hatnak ránk, így a megfelelő árnyalatok motiválhatnak, feltölthetnek, támogathatnak minket. Annak a térnek a minősége, melyben élünk, életünk minőségével egyezik meg és ezt tudatos színhasználattal alakíthatjuk. Ezeket a ránk jellemző alapvető színeket kiválóan tudjuk az aktuális tevékenységünkhöz vagy hangulatunkhoz igazítani a mai okosvilágítások segítségével, az otthonunk alapkarakterének tiszteletben tartásával” – vélekedik Molnár Mária a Holistic Home enteriőrtervezője, színtanácsadója.

Az egyes színek ránk gyakorolt hatása
piros stimulál, energetizál

emeli a vérnyomást

aktivizál, cselekvésre ösztönöz

magabiztosságot ad

narancssárga vitalizál

erősíti az immunrendszert

segíti az emésztést

sárga optimistává és boldoggá tesz

növeli az önbizalmat

inspirál

aktivizálja a memóriát

növeli a koncentrációt

zöld nyugtat

egyensúlyba hoz

segíti a regenerálódást

jó hatással van a szívre

türkiz ösztönzi a kreativitást

spontaneitást ad

játékossá, felszabadulttá tesz

segíti az őszinte kommunikációt

kék gyógyít

nyugtat

lehűt

a béke érzését segíti elő

erősíti a bizalmat és az elfogadást

serkenti az intuíciót

serkenti az intuíciót

lila elcsendesíti az elmét és az idegeket

erősíti az intuíciót

segít változások idején

magenta erősíti a szeretet érzését

növeli a szívritmust, a pulzusszámot

tettre sarkall

Színek és a világítás

A téli depresszió leküzdésében a természetes napfényt minél hűebben visszaadó mesterséges világítás talán még a színeknél is többet segíthet, de a kettő kombinációja a legütősebb párosítás. Mivel otthon általában nem áll rendelkezésünkre annyiféle lámpa, amennyi féle fehér színárnyalatra, színre és fényerőre télen szükségünk van, ideális megoldást jelenthet az okos világítás. Az intelligens fényberendezések segítségével ma már telefonunk egyetlen érintésével akár 16 millió színárnyalat közül tudjuk kiválasztani a világításunk aktuális beállításait. Könnyedén alkothatjuk meg a saját kis terünket, dobhatjuk fel hangulatunkat, vagy tehetjük minőségibbé az otthon töltött idő élményét az olyan okostelefonunkkal vezérelhető intelligens világítási rendszerek segítségével, mint a Philips HUE.

Érdemes a napszaknak megfelelő színhőmérsékletű és fényerejű lámpákat használni, melyek imitálják a nyári napfényt. Reggel erős, de hűvös, kékes fényeket, délben melegebb, semleges fehér este pedig sárgás, már-már narancssárgába hajló, a naplementére hasonlító, meghitten meleg fényekkel segíthetjük a bioritmusunkat.

A fényekkel ötvözött színterápia előnye pedig az, hogy a lakásunk átrendezése, vagy új ruhák vásárlása helyett csak a megfelelő színt vagy hangulatot kell kiválasztanunk egy alkalmazás segítségével és máris átszíneztük az egész életterünk. Egy igazán kompakt intelligens világítási rendszer akár 50 fényforrást – egy teljes lakás világítását – is képes vezérelni egy közvetlenül a routerhez csatlakozó központi egységgel, úgynevezett bridge-el. A kiépítése ráadásul nem igényel átalakítást vagy plusz villanyszerelési munkát, a legtöbb rendszer akár egy-egy izzó cseréjével is bővíthető, módosítható, mert az okosizzók is hagyományos E27-es foglalatba csatlakoztathatóak.

Vigyázat, a mesterséges fény természetesen nem pótolhatja a napfényt, de kiváló kiegészítésként szolgálhat az olyan időszakokban, mint a tél is.

A színek és az egyén

„A harmónia eléréséhez és a hangulatunk befolyásolására nem minden esetben ajánlatos a színek általános, úgynevezett tankönyvi jelentését alapul venni és alkalmazni, mert egy-egy szín mindenkinek mást-mást jelenthet, illetve kultúránként is eltérhet az értelmezésük. Érdemes ezért kísérletezni, és megfigyelni, melyik szín milyen hatást vált ki belőlünk” – teszi hozzá Molnár Mária.

Forrás: https://napidoktor.hu/index