A szeptemberi iskolakezdés veszélyeiről nyílik kiállítás

Nem figyel oda a gyerek az iskolában, nem tud tanulni, esetleg zavarja a tanítást? Könnyen előfordulhat, hogy „mentális zavarral” bélyegzik meg és valamilyen pszichiátriai szert kell szednie – ennek pedig messzemenő következményei lehetnek. Erről is szól az a nem mindennapi vándorkiállítás, amely szeptember 14-én nyitja meg kapuit Budapesten.

Hiperaktivitás, figyelemzavar, tanulási zavar – néhány divatos címke olyan gyermekkori nehézségekhez, amelyeket pár évtizeddel ezelőtt még senki nem tartott egészségügyi problémának; oktatási-nevelési kérdésként kezelték ezeket. A „nehéz” tanulók pedig valahogy túljutottak az iskolán, és megtanulták megállni a helyüket az életben.

Manapság azonban az ilyen gyerek könnyen a gyermekpszichiáternél köthet ki. Ennek pedig gyors következménye lehet a gyógyszerfelírás. Ám ha erről a doktor bácsi által felírt ártatlan köhögéscsillapító szirup jut eszünkbe, alaposan mellélövünk. A gyermekpszichiáternél felírt szerek ugyanis jóformán csak abban különböznek a kábítószerektől, hogy legálisak.

A „problémás” gyerekeknek receptre felírt tudatmódosító szerek lehetséges hatásai még a gyógyszerkönyvek szerint is riasztóak. A mellékhatások közt ilyenek olvashatók: álmatlanság, idegesség, anorexia, agresszió, szorongás, depresszió, pszichózis. Nem csoda, hogy az utóbbi években egyre komolyabb vita dúl társadalmi és szakmai körökben egyaránt: segítségről van szó egyáltalán, vagy inkább egy generáció legális drogokra szoktatásáról?

Többek között erről szól az a különleges vándorkiállítás, amely szeptember 14-én nyitja meg kapuit Budapesten „Pszichiátria – Segítség vagy megtévesztés?” címmel. A cím bár erősnek tűnhet, a látogató választ kaphat nem csupán arra a kérdésre: hogyan lehetséges, hogy manapság 20 millió gyermekkel szedetnek pszichiátriai szereket tanulási problémákra hivatkozva. Emellett ilyen témákban is tájékozódhat: kik és hogyan fejlesztették ki a tízezrek életét megnyomorító elektrosokkot és viselkedésmódosító agyműtéteket, és hogyan használják ezeket még napjainkban is? Hogyan rombolta le a pszichiátriai befolyás számos világhírű művész életét és karrierjét? Mi a kapcsolat az egyre fenyegetőbb terrorizmus és a pszichiátria között? A kiállítást számos olyan különleges dokumentumfelvétel teszi még érdekesebbé, amelyek a nagyközönség számára másutt nem hozzáférhetőek.

A szervezők a kiállítást csak erős idegzetű nézőknek ajánlják, 16 év alattiaknak pedig csak felnőtt kísérettel.

A kiállítás helyszíne: 1088 Budapest, Rákóczi út 45 (a Blahától 1 percre), nyitva szeptember 14-től október 1-ig, minden nap 10-tól 20 óráig.

Forrás: https://napidoktor.hu/index