Szépségvitaminok nőknek

A szépségvitaminok biztosítják a szépség szempontjából legfontosabb anyagokat, melyeket azonban egészséges és változatos táplálkozás mellett az ételekből is nyerhetünk.

A vitaminok az élő szervezetek normális növekedéséhez, fennmaradásához és szaporodásához elengedhetetlenek.

A szervezetben nem vagy nem megfelelő mennyiségben termelődnek, ezért folyamatos pótlásuk nélkülözhetetlen. Az élő szervezetek vitaminjaikat a táplálékkal veszik föl.

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két csoportba sorolhatjuk: vízben és zsírban oldódó vitaminok.

A vízben oldódó vitaminokat (B1, B2, B5, B6, B12, folsav, H, C) szervezetünk nem képes raktározni, ezért folyamatos pótlásuktól gondoskodnunk kell.
A zsírban oldódó vitaminok (A, D3, E, K1, K2) szervezetünkben elraktározódnak, ezért ügyelnünk kell arra, hogy mindig csak a megfelelő mennyiséget vegyük magunkhoz.
A napi vitaminszükséglet az életkortól, a szervezet fizikai igénybevételétől és egészségi állapotától, valamint egyéb tényezőktől függ. Bőrünknek mint testünk külső takarórétegének, szintén szüksége van a különféle vitaminokra. Hiányuk a bőr védekezőképességének csökkenéséhez, valamint idő előtti öregedéséhez vezethet.

A-vitamin

Szabályozza a faggyúmirigyek működését, védi és a fertőzésekkel szemben ellenállóvá teszi a hámréteget. Elősegíti a sejtek regenerálását, mérsékeli a bőr szarusodási zavarait. A napi 800 mikrogrammnyi mennyiséget belsőségekből, tojássárgájából, tejből és tejtermékekből, valamint tengeri halakból fedezhetjük a legkönnyebben.

tej

C-vitamin

Fontos antioxidáns, véd a szabadgyökök és az ultraibolya sugárzás ellen. Az összes vitamin közül ez a legkisebb, így a bőrre felvitt C-vitamin könnyen be tud jutni a mélyebb rétegekbe. Fontos szerepet játszik az elhasznált E-vitamin újraaktiválásában. Jó eredményeket érhetünk el vele ráncok és a túlzott pigmentáció kezelésénél, érfalerősítő hatásának köszönhetően pedig a bevérzések megszüntetésénél.

A szükséges napi 60 milligramm vitaminmennyiséget természetes úton citrusfélékből, paradicsomból, paprikából, káposztával, salátafélékkel szerezhetjük meg. Fogyasszuk ezeket frissen és nyersen, hiszen a C-vitamin hő és oxigén hatására könnyen lebomlik.

E-vitamin

Fokozza a kötőszövetek, a bőr és a nyálkahártya vérellátását, jótékonyan hat a bőrgyulladások gyógyításában. Sejtmegújító hatásának köszönhetően a mitesszerek és kitágult pórusok kezelésére is alkalmas.

Egy felnőtt nőnek napi 12 milligramm E-vitaminra van szüksége. A legjobb természetes E-vitamin források a különböző növényi olajok (napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- és kukoricaolaj), gabonacsírák és a zöld növények.

almaecet21000

B6-vitamin

Nélkülözhetetlen a bőr anyagcsere folyamatainál. Hiányában kellemetlen bőrtünetekkel kell szembenéznünk. A napi 2 milligrammot könnyen pótolhatjuk, hiszen számos élelmiszer, így a húsok, tejtermékek, száraz hüvelyesek, élesztő, barna liszt, tojássárgája tartalmazza.

Biotin (H-vitamin)

A napi szükséglet mindössze 1,6 mikrogramm, hiánya azonban sok kellemetlen problémát okoz: biotin nélkül bőrgyulladás lép fel, gyakori a szőrzet kihullása, és az ajkak gyulladásos megbetegedése is. Májjal, paradicsommal, élesztővel vihetjük be legkönnyebben a szervezetbe.

Érdekesség, hogy a tojássárgája jelentős mennyiségben tartalmaz biotint, ám a tojásfehérjében található olyan anyag, amely gátolja a felszívódását. Szerencsére e kedvezőtlen hatást a tojás főzése vagy sütése megszünteti.

tojas

Cink

Az emberi szervezetben mintegy 2-3 grammnyi cink van jelen, ennek egy része a hajban és a bőrben. Az ásványi anyag hiánya hajhullást és bőrgyulladást okozhat. A napi szükséglet 9 milligramm, ezt húsokból, májból, hüvelyesekből és tojásból szerezhetjük meg a legkönnyebben.

A téli időszakban is bőven találunk a boltok kínálatában vitaminban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket. Különösen a téli hónapok végén ügyeljünk a megfelelő vitaminpótlásra: ezzel nemcsak a meghűléses betegségeket előzhetjük meg, hanem a tavaszi fáradtságot is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.