A személyre szabott daganatterápiát is segíti a „beszélgető szoftver”

 A „beszélgető szoftver” intelligens kérdésfeltevéssel kommunikál a biológussal/patológussal, és a szakember válaszai alapján folyamatosan tanul.

Ezzel képessé válik arra, hogy többmilliárdnyi sejt között olyan új sejttípusokat fedezzen fel, amelyek új információkat adhatnak a biológiai mintákról, utat nyitva a diagnosztika, a célzott gyógyszerkutatás vagy a személyre szabott terápia precizitásának növelése előtt. Az Advanced Cell Classifier (ACC 2.0) néven közzétett szoftverhez szerzői szabad hozzáférést biztosítanak.

Röviden azt mondhatjuk, hogy az általunk írt képelemző program megpróbálja megtanulni, hogyan reprezentálja a szakember a tudást, vagyis mik azok a kulcsfontosságú jellemzők, amelyek a leginkább meghatározzák a döntéseit” – magyarázta Horváth Péter, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetéhez tartozó Szintetikus és Rendszerbiológiai Egység tudományos főmunkatársa.

A tanulási folyamat végeredményeként a program alkalmassá válik arra, hogy potenciálisan új sejttípusokat fedezzen fel sok millió mikroszkópos kép többmilliárdnyi sejtje között – olyanokat, amelyek az elemzés klasszikus módszereivel valószínűleg rejtve maradnának az emberi szem elől. A minden eddiginél mélyrehatóbb, sejtszintű mikroszkópos adatelemzés persze nem jelenti azt, hogy a szakember idővel feleslegessé válna, hiszen a program által felfedezett új sejttípusok diagnosztikai és terápiás jelentőségének értékeléséhez továbbra is nélkülözhetetlen az emberi szaktudás.

Ígéretes eszköz a daganatok elleni küzdelemben

A kutatók a Zürichi Gyermekklinikával együttműködésben vizsgálják a szoftver gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit. Akut limfoid leukémiás betegektől származó vérmintákon hatvanféle hatóanyagot teszteltek (zömmel engedélyezett gyógyszereket, de preklinikai fejlesztés alatt álló vegyületeket is), és a gyógyszerhatást mikroszkópos képelemzéssel követték. Az eredmények azt mutatták, hogy a program megbízható képet adott arról, hogy a különböző hatóanyagok alkalmazása mellett milyen arányban élték túl a kezelést a leukémiás, illetve a csontvelői őssejtek. Ez lehetőséget ad a gyógyszeres kezelés optimalizálására úgy, hogy a rosszindulatúan átalakult fehérvérsejtek elpusztítása mellett a lehető legnagyobb mértékben védjék a csontvelői őssejteket.

A szegedi kutatók képelemző programját bemutató közleményt a rendszerbiológia területének egyik legrangosabb nemzetközi folyóirata, a Cell Systems tette közzé.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.