Székrekedés – Mi igaz vele kapcsolatban, és mi nem? – 2.rész

Akinek volt már székrekedése, jól tudja, mennyire kellemetlen érzés. Lehet, hogy csak átmeneti probléma okozza, de előfordul, hogy egészségügyi gond áll a gyakori székrekedés hátterében. Bizonyos állításoknak van ezzel kapcsolatosan valóságalapja, másoknak azonban nincs. Nem árt tisztában lennünk vele, ha ilyen problémával küzdünk.

Ahogyan a székletürítés egy természetes folyamat, úgy a székrekedés is normális dolog – olykor. Utóbbinak általában van valami kiváltó oka, mely lehet a helytelen étrendtől kezdve valamilyen betegségig bármi.

Lássuk, mely állítások igazak és melyek nem – a székrekedés kapcsán. Cikkünk első részében a 8 igaz vagy hamis állításról olvashattunk, most lássuk a többit.

„Minden rost ugyanolyan” – tévedés. Kétféle van ugyanis: az oldhatatlan rostok elősegítik, hogy a széklet hamarabb keresztülhaladjon a beleken. Ennek tökéletes forrása a teljes kiőrlésű kenyér- és tészta, gabona. Az oldható rostok azonban oldódnak a vízben, ilyen a bab, borsó és más, növényi élelmiszerek.

„A szilva erőteljes segítség székrekedésre” – igaz. Ez a kicsi, szárított gyümölcs már régen kivívta a „természetes gyógyír” hírnevet székrekedés esetén. Oldhatatlan rostban gazdag, természetes hashajtó hatással bír. A gyerekeknek, akik nem szeretik, a szilvalé is segíthet, vagy a jégkrém formájú szilvaszirup. A szilvalevet más lével keverve is meg lehet velük itatni, amely elveszi az ízét.

„A több víz segít” – igaz. Ha megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk, az a székletet lágyítja és könnyít a székrekedésen. Italokból, vízben gazdag gyümölcsökből és zöldségekből ugyanúgy hozzájutunk, mint a sok tiszta vízből. Kerüljük viszont a koffeint, alkoholt, amelyek dehidratációhoz vezethetnek.

„A mozgás is segítség” – valóban, ugyanis ha sokat üldögélünk, az csak hozzájárul a székrekedéshez. Evés után érdemes várni egy órát, hogy megemésszük az ételt, majd menjünk el mozogni. Elég egy negyedórás séta is, napi több alkalommal. A keményebb testedzés persze nem hátrány. Sőt.

„A kávét is fontos inni” – tévedés, mert noha a koffein serkentheti az emésztőrendszer izmait, hogy összehúzódjanak és kiváltsák a bélmozgást, közben dehidratáló hatású is. Ezért nem ajánlott székrekedés esetén. Mi több, ilyenkor el kell kerülni, vagy koffeinmentes kávét kell inni a valódi helyett.

„A béltisztítás segít” – nem igaz. A beöntés és a béltisztítás a szervezetben felgyűlt hulladékot hivatott eltávolítani. Nem hatékonyak a székrekedés megelőzésében vagy gyógyításában. Sőt, a beöntés idős embereknél még akár ki is válthatja a székrekedést, ha gyakran alkalmazzák azt náluk. A szakemberek által alkalmazott béltisztítás pedig károsíthatja a vastagbelet és egyéb problémákhoz vezethet. Mielőtt ilyesmi iránt érdeklődnénk, mindenképp beszéljünk orvosunkkal!

gyomor

„A hashajtók azonnal működnek” – tévedés. Ez a fajtájuktól is függ. A kúp vagy a beöntés egy órán belül hat. A térfogat-képző terméknek pár nap kell, a serkentőnek néhány óra. Egyiket sem tanácsos hosszú ideig használni, mert más emésztési gondokat okozhatnak. A székrekedés általában pár napig tart. Konzultáljunk orvosunkkal, ha hashajtóra van szükségünk több mint 2 hétig.

„A székletlazítók hashajtók” – igaz. Megelőzik a székrekedést azzal, hogy lehetővé teszik a széklet több vízfelvételét a bélből. A lágyabb székletet könnyebb eltávolítani a szervezetből. S mint más hashajtókat, csupán rövid ideig kell őket alkalmazni.

„A ricinusolaj csodaszer” – nem igaz. Ez az erős hashajtó régimódi dolog, de meg lehet kérdezni felőle az orvosunkat. Ezt sem szabad sokáig használni, ugyanis megnehezítheti a szervezet számára a tápanyagok és egyes gyógyszerek felszívását. Ha túlzásba visszük a ricinusolaj alkalmazását, károsíthatja a bélizmokat, az idegeket, a szöveteket – amely ugyancsak székrekedést okozhat.

„A székrekedés az időskor velejárója” – tévedés. Az idősebbeknél valóban gyakoribb a probléma, ám nem természetes velejárója az öregedésnek, fiatalokkal is előfordul. Gyakori, de nem tart sokáig, s a legtöbb esetben nem komoly. Ám szükséges beszélnünk orvosunkkal, ha a helyzet nem javul az étrend-változtatás és a több testmozgás hatására sem.

„Normális, ha olykor véres a széklet” – tévedés. A vér megjelenése bélmozgás során nem mindig jelent komoly gondot, de ha ilyesmit észlelünk, mielőbb orvoshoz kell fordulnunk. Az élénk színű vér aranyér vagy repedések eredménye lehet a végbélben – a székrekedés miatt is kialakulhat, a préselés következtében. A sötétebb színű vér azonban azt jelzi, hogy a vérzés fentről jön –az emésztőrendszerből, ezért nagyon fontos ellenőriztetni egészségi állapotunkat egy szakorvossal.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php