A szabadság előtt is megszabadulhat a rosaceát okozó bőratkától!

A bőr elmaradt tisztítása, megerősítése a nyaralás során bumerángként üthet vissza. Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa a napozás előtti bőrfelkészítés jelentőségére és a rosaceás bőr szakszerű ápolására hívta fel a figyelmet.

Még nem késő

A legtöbben már alig várjuk a nyári szabadságot, amikor a legjobb formánkat szeretnénk hozni. Kevesen gondolnak azonban arra, hogy éppolyan fontos az arcbőr felkészítése a napozásra, mint a körültekintő csomagolás.

Ha valakinél ugyanis kimaradt a tavaszi arctisztítás, könnyen előfordulhat, hogy a legszebb heteket a problémás arcbőr keseríti meg. Nyáron ugyanis sok olyan hatás ér minket, amelyek az év nagy részében nem, hiszen elképzelhető, hogy a fokozott fényterhelésen túl hosszabb repülőutak, más népek konyhája, a strandbüfék kínálata is ismeretlen kihívást jelentenek – a bőrnek is. Ráadásul ilyenkor a napfény maga, az izzadmány, a verejtékbe ragadó por és mikroszennyeződések rosszabb állapotba juttathatják a bőrt, mint nyaralás előtt volt. Különösen igaz ez azokra, akik eleve problémás bőrrel, pattanásokkal, foltokkal, esetleg rosaceával küzdenek.

Az atkáktól is meg lehet szabadulni nyáron

A pórusainkban időről időre felszaporodnak a kóros anyagcsere matériák, és olyan idegen szervezetek is, mint az atkák.  Az atkák által létrejövő toxinok pedig bosszantó kisebb-nagyobb pattanások, kiütések formájában teszik tönkre a nyaralást. Különösen elővigyázatosnak kell lennie a rosaceával küzdőknek. Erről a kellemetlen, látványos kipirosodással járó bőrbetegségről ugyanis tudni kell, hogy a bőrön élő atka és egy, vele szimbiózisban lévő baktérium okozza.

young woman having skin porblems, looking into the mirror isolated against white background

Minden rosaceás bőr vizsgálatánál ki szokott derülni, hogy a bőrön szinte szó szerint fürtökben lógnak a szabad szemmel láthatatlan Dermodex folliculorum nevű atkák.  Az atkák száma ráadásul az idősödéssel, illetve bőrsérülések (akár leégés) kapcsán is megnövekedhet. Az atka és az Oleronius bacillus szimbiózisban élnek egymással. A bacillus tulajdonképpen „elbújik” az atkán-atkában, és egyes kutatások szerint egy általa termelt molekula a rosacea betegség kiváltója – ismerteti Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikus mestere, gyógykozmetikusa.  – Két lehetőség van tehát a rosacea oki kezelésére és megelőzésére: vagy a baktériumokat kell elpusztítani vagy az arc bőrén élő Demodex-populációt kell kontrollálni. Ez utóbbiban tud segíteni a speciális kozmetikai kezelés.

Szabadon a szabadság alatt

Ha idejében bejelentkezünk a kozmetikushoz (nem feledkezve meg a szabadságolásokról), kitisztíttathatjuk, tonizálhatjuk, trenírozhatjuk, megújíthatjuk a bőrt, vagyis felkészíthetjük a nyári kihívásokra. Ha a gondos kezelés után a felszabadított bőr szövetei több oxigénhez jutnak, kiküszöbölhetjük a nyári szenzitivitást és a nem kívánt reakciókat. A napozástól még inkább kipirosodó, rosaceás bőrt pedig szintén felkészíthetjük a terhelésre és sokat tehetünk az állapotromlás megelőzéséért is.

Forrás: Dermatica