Sütőtökkel a rák ellen?

Csodás felfedezést tettek kínai tudósok: rájöttek arra, hogy a kurkumin kivonata, mely a sütőtök húsos részéből származik, igen hatékonyan használható a rák ellen, pontosabban a rákos sejtek ellen.

A sütőtök rák ellen meglehetősen hatékonynak mutatkozik

Több tököt kellene ennünk! Kínai kutatók a közelmúltban fedezték fel, hogy a benne található kurkumin kivonat erős gátló hatással bír a hepatoma “HepG2” (a májrák egyik típusa) sejtjeivel szemben, a sejttenyészetben és az állatkísérletekben egyaránt. A rákos sejtek több mint 90 százaléka elpusztult, 96 órán belül.

Az egerek, akik kurkumint kaptak, 78,4 százalékkal kevesebb daganattal rendelkeztek, mit azok, amelyeket nem „kezeltek”. Számos tanulmány utal arra, hogy a kurkumin apoptózist (vagyis sejthalált) indukál a rákos sejteknél, ez a kutatás azonban továbbment és azonosította a hatásmechanizmust is.

sutotok1

Nagy az esélye annak, hogy a sütőtök rák ellen az embereknél is ugyanilyen hatással vethető be.

Érdemes megemlíteni, hogy a kurkumin olyan anyag, melyet a tök növény a vírusos, gombás, bakteriális ágensek ellen használ.

Egy 2013-as tanulmány már kimutatta, hogy a kurkumin rákellenes tulajdonságai (melyet a sütőtök húsából vonnak ki) a hasnyálmirigy rákos sejtek esetében in vitro és in vivo (állati kísérletek) formájában működőképesek. A Fujian Orvostudományi Egyetem csapata tette a felfedezést, miszerint a kurkumin elpusztítja a humán hasnyálmirigy rák SW-1990 sejteket in vitro és in vivo formában, csökkentve a rákos sejtek proliferációját és apoptózist idézve elő.

sutotok

2011-ben egy másik tanulmány ugyancsak arról tudósított, hogy a kurkumin sejthalált okozott humán krónikus myeloid leukémia sejtekben.

Nincs tehát más hátra, mint előre: aki szereti, az különösen nagy élvezettel vetheti bele magát a sütőtök fogyasztásába!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.