STOP a szívbetegségeknek: kardiovaszkuláris rizikóbecslés

Zsibbadás, végtaghidegség, gyengeségérzet vagy fáradékonyság is utalhat keringési problémára, amely súlyos szövődményekkel (szívroham, stroke) is járhat.

Helyes életmóddal sokat tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében, de a rendszeresen elvégzett (egyébként fájdalommentes) szűrővizsgálatokkal már akkor kimutatható a baj, mikor még konkrét tünetek nem is jelentkeztek.

Megdöbbentő adat, hogy Magyarországon minden második ember halálát szív- és érrendszeri betegség okozza, ezért hatalmas jelentősége van az időben elvégzett szűrővizsgálatoknak. A szűrés célja, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket még időben (akár a tünetmentes fázisban) felismerjék és csökkenthető legyen a további szövődmények kialakulása. A kardiovaszkuláris szűrés fontosságáról és a szív- és érrendszeri betegségek hátterében meghúzódó fogászati problémákról dr. Cakó Annamária fogszakorvos, a Cakó Klinika vezetője beszélt.

Miért fontos a kardiovaszkuláris rizikóbecslés?

Az artériás megbetegedés első klinikai tünete nem a betegség kezdetét jelenti. A kialakulásáig évtizedek telnek el, addig a betegség csendben, tünetmentesen fejlődik ki. Nyilvánvaló, hogy az egészségesnek tűnő egyének rizikójának felderítésével és esetlegesen a betegség korai, még kezelhető stádiumának megállapításával hozzájárulunk az egészség megőrzéséhez. Akik esetleg életkoruk, testi tüneteik miatt úgy gondolják, hogy részt vennének a rizikóbecslésen, esetleg önmaguk vagy a családjuk megnyugtatása miatt döntenek úgy, hogy alávetik magukat ennek az eljárásnak, teljesen fájdalommentes vizsgálatra számíthatnak” – magyarázza dr. Cakó Annamária.

Teljesen fájdalommentes vizsgálat

A szűrővizsgálat több műszerrel is elvégezhető. Az arteriográf a vérnyomásméréshez hasonlóan mandzsettával érzékel és analizál felkari pulzushullámokat. Pontos információt nyújt a teljes érrendszer állapotáról, mivel a felkaron elhelyezett mandzsettán keresztül olyan jeleket képes regisztrálni, melyek az egész érrendszer állapotát tükrözik. Ezáltal képet nyújtanak arról, mennyire rugalmasak (egészségesek) az erek, mivel az érfali rugalmasság az érelmeszesedéssel szoros összefüggésben álló paraméter.

A másik módszer az úgynevezett fényreflexiós reográfia, amelyet LRR-nek is neveznek az orvosok. Ez a gyógyharisnyán keresztül is elvégezhető nem invazív vizsgálati eljárás a vénás véráramlást méri a lábszárban a vénabillentyűk működésének és a vénás izompumpa hatékonyságának értékelésére, amely a mélyebben fekvő vénák vénás véráramlását tükrözik. Ez egy egyszerű és gyors vizsgálat, ezért kiválóan alkalmas a vénabillentyűk működésének szűrésére. A módszerrel korán felismerhetők a kóros elváltozások, így korai terápiával lassítható a betegség kialakulása.

Kinek érdemes elvégezni az állapotfelmérést?

A vizsgálat 30 éves kor felett mindenkinek javasolt. Közülük is különösen azoknak, akik stresszes körülmények között élnek és dolgoznak, de azoknak is ajánlott, akik túlsúlyosak, dohányosoknak, cukorbetegeknek, illetve olyan vesebetegeknek, akiknek magas vérnyomása van, valamint akiknek magas a koleszterin- és/vagy a triglicerid szintje. Mindenképpen jelentkezzen be a vizsgálatra, ha valakinek a családjában előfordult magas vérnyomás, vagy szívbetegség, cukorbetegség vagy bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható panasza van, de ajánlják a gyermeket váró hölgyeknek és a változó korba lépőknek is.

Állapotfelmérés céljából nem javasolt a vizsgálat azoknál, akiknek diagnosztizált érrendszeri problémájuk van, vagy például infarktusuk, agyvérzésük, esetleg diagnosztizált alsóvégtagi érszűkületük volt, ugyanis ezekben az esetekben az arteriográffal történő vizsgálat diagnosztikai szempontból nem nyújt többletinformációt a kezelő orvos számára” – figyelmeztet a klinikavezető.

Akik szokatlan tüneteket tapasztalnak magukon, azoknak azt tanácsolja, hogy ne intézzék el egy legyintéssel, ha elhúzódó és visszatérő kisebb betegségektől szenvednek, ha gyakran éreznek gyengeséget és zsibbadást, végtaghidegséget, ha minden különösebb ok nélkül kimerültséget és fáradékonyságot tapasztalnak. Ezek a keringési problémák leggyakoribb tünetei, amelyek helyes életmóddal kiküszöbölhetők. A rendszeres testmozgás, a dohányzás elhagyása és az egészséges étrend mind hozzájárul ahhoz, hogy elkerüljük a súlyos szövődmények kialakulását, azonban egy teljes kivizsgálás céljából mindenképpen forduljanak orvoshoz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index