STOP a levertségnek! 3 tipp a téli fáradtság ellen

A szürke időnél néha csak a kedvünk szürkébb a fénytelen napokban, ráadásul egyre kevesebb friss vitaminhoz jut a szervezetünk. A levertség és a fáradtság azonban a helyes táplálkozással kivédhető.

Extrém fáradtság, ingerlékenység, a koncentráció és a memória hiánya, súlyvesztés, tartózkodás a társaságtól – a téli kimerültség leggyakoribb tünetei. S hogy mit tehetünk ellene? Jó lenne azt mondani, hogy csak döntés kérdése. Jó lenne tudni, hogy az agyban dől el mondat erre az esetre is igaz. De vajon csupán akaraterő kérdése lenne-e a napokon keresztül tartó fénytelenség legyőzése? Nem feltétlenül és végképp nem kizárólag.

Tény, hogy a mindennapos mozgás nagyban hozzásegít ahhoz, hogy elkerüljük a téli kimerültséget, mint ahogy az is, hogy a megfelelő táplálkozással is hozzájárulhatunk ehhez.

De nézzük, melyek azok az ételek, tápanyagok, amelyekkel eredményesen vehetjük fel a versenyt a tél ellen!

1. Fogyasszunk Omega3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket! A halfélék (különösen a vadvízi halak húsa) és a dió bőségesen tartalmaz telítetlen zsírsavakat. Azok között, akik rendszeres fogyasztói az ilyen ételféleségeknek, kevesebb a letargiás, szomorú ember.

2. B12 vitamin – A kobalamin néven is ismert B12-vitaminra többek között a vörösvértestek képződéséhez van szükségünk, de nélkülözhetetlen a sejtek újraképződéséhez, elsősorban az ideg- és vérsejtek esetében, illetve a nyálkahártya sejtjeinél. A B12 vitamin hiány legjellemzőbb tünete az enyhe fáradékonyság, az általános gyengeség és szapora szívverés. A szervezetnek csak csekély mennyiségben van szüksége B12-vitaminra, de a hiánya a fenti problémákat okozhatja. épp ezért a tejfélék (sajt, tojás, tej, joghurt) rendszeres fogyasztásával ezt szinten tarthatjuk.

tojas2

3. D-vitamin – ez a vitamin a zsírban oldódó vitaminok egyike, jelentős szerepe van a kalciumháztartás szinten tartásában. Ezt a vitamint szervezetünk maga állítja elő napfény hatására, ám ennek hiányában, D vitaminban gazdag élelmiszerekkel is pótolhatjuk. S hogy melyek ezek? Az édesvízi és tengeri halak, a vargányagomba, a kakaóbab, a vaj, a tej, a tojássárgája, a máj és a belsőségek.

Ha csak ezt a három fontos táplálkozási szabályt betartjuk már sokat teszünk a vitaminhiány okozta kimerültség és fáradtság leküzdése ellen.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.