Sörömök, vagyis a legjobb házisör recept!

A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Már a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja a szudáni ásatások során fellelt közel 7000 éves edény, melyben sör maradványait mutatták ki.Pontosan nem tudjuk, hogy mikor készítettek először sört a világon, de az bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is foglalkoztak sörfőzéssel a Kr. e. V. évezredben.

Ideje visszatérnünk az ősi hagyományokhoz! Főzzünk házisört! 

30 dkg árpát megpörkölünk egy palacsintasütőben, és 2 dkg komlóval egy tiszta vászonzacskóba tesszük, jól bekötjük a zacskó száját és 15 liter vízben 2 órán át főzzük. Megpirítunk 45 dkg cukrot, pirosra, és a fővő vízből vett adaggal felengedjük.

Foto:123rf.com

De csak annyira, hogy a cukor feloldódjon, és ezután a cukros vizet visszaöntjük az árpa-komló főzővizébe. Együtt is főzzük, legalább 10 percig. Állni hagyjuk 12-15 órán át, leszűrjük, és belemorzsolunk 2 dkg élesztőt. Jól elkeverjük, és újra 12-15 órán át állni hagyjuk.

Majd üvegekbe öntjük. Az üvegeket 3/4 részig töltsük, és zárjuk le. 8 napra tegyük hideg helyre, hogy erjedhessen. Ezek után már csak annyi a dolgunk, hogy büszkén kínáljuk a házi készítésű sört barátainknak!

Egy kemény edzés után sok esetben megkívánunk korsó sört. A kutatók szerint ez természetes dolog. De jót tesz?

Sört inni edzés után? Miért?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.