Segítség kell? – 10 tuti gyógynövény hajnövesztésre!

Hajunk sajnos nem mindig nő egyformán. Különösen, ha formázással túl sokat gyötörtük, rászorul egy kis pátyolgatásra.

Mindehhez nem szükséges drága kozmetikumokat megvenni, a hajnövesztéshez gyógynövényekkel is hozzájárulhatunk. Melyek a legjobbak erre a célra?

Tincseinket gyakorta megviselhetik a különféle körülmények – lehetséges, hogy mostohán bántunk velük, túl sokat formáztuk vagy egy hajfesték nem tett jót neki, de a szennyezett levegő sem igazán előnyös a számukra.

A hajnövesztést gyógynövények segítségével képesek vagyunk serkenteni. Próbáljuk ki az alábbi növények valamelyikét!

1.Aloe vera: ha közvetlenül a hajra visszük fel, a fejbőr vérkeringésének serkentésével járul hozzá a hajnövesztéshez a gyógynövény. Ha a fejbőrt bemasszírozzuk vele, visszaállítja a haj PH egyensúlyát, a blokkolt pórusokat megnyitja, s a szőrtüszők növekedése megindul. Érdemes kókusztejjel mixelni az optimális eredmény érdekében!

2.Mezei zsurló: a szilika, mely ennek a hajnövesztő gyógynövénynek az összetevője, a csontok erősségéért is felel, így a körmöket és hajat is serkenti. A törékeny hajszerkezetet megújítja, s megelőzi a hajvesztést. Kondicionáló termékekben is megtalálható.

3.Panax Ginseng: a hajnövesztés csak az egyik jó tulajdonsága ennek az ősi, kínai gyógynövénynek. Tonikként, samponként gyakran használták a férfi kopaszság ellen, a haj táplálása és erősítése érdekében.

4.Közönséges szabalpálma: szintén egy igen ősi hajnövesztő gyógynövény, melyet kopaszság ellen alkalmaztak az emberek. Meggátolja, hogy a tesztoszteron ún. DHT-vá (dihidrotesztoszteron ) alakuljon, amely felelős a hajhullás elindításáért, nőknél és férfiaknál egyaránt. Csalánnal együtt javasolt a használata.

5.Ginko Biloba: az Aloe verához hasonlóan ez a gyógynövény is növeli az agy felé irányuló véráramlást, korrigálva a tápanyaghiányt – így az biztosan eljut a hajtüszőkbe. Nem véletlenül lett az egyik legnépszerűbb hajnövesztőnek tartott gyógynövény.

6.Aprócsalán: Észak-Amerikából származik, hajnövesztési tulajdonságait régóta ismerik. Szintén akadályozza, hogy a tesztoszteron hormonok DHT-vá alakuljanak, s tanulmányok szerint a DHT túlzott termelődése hajvesztéshez vezet. Kapszulában kapható, de olajként is használható. A csalánt olívaolajban áztatva, 2-3 héten át, kitűnő hajpakolást kapunk a növesztéshez. Sötét helyen tartsuk a mixet! Kenjük vele fejbőrünket rendszeresen.

apróbojtorján

7.Bojtorján: e hajnövesztő gyógynövény szintén ajánlott a tincsek hullása ellen. Előnyös tulajdonsága, hogy növeli a vérkeringést a hajtüszők irányába, s csökkenti a fejbőr irritációját. Magas mennyiségben tartalmaz nélkülözhetetlen zsírsavakat és fitoszterin vegyületet, melyek hatékonyak a hajhullás visszaszorításában.

8.Borsmenta: fejbőrbe masszírozva a borsmenta olaj kitűnő hajnövesztő. A hajtüszők stimulálásával éri el, hogy növekedjenek a hajszálak. Olajként alkalmazható, hűtő és nyugtató hatása is van a fejbőrre, de a vérkeringést is serkenti. Tanulmányok szerint a fokozott keringés jelentős hatással van a hajnövekedésre.

9.Levendula: mediterrán növény, melyet régóta alkalmaznak hajnövesztő gyógynövényként is, a kopaszodás megelőzésére. Antibakteriális hatással rendelkezik, így gyógyítja a bőrfertőzéseket, nyugtatva közben a bőrt – mellette a korpásodást is csökkenti.

levendula-alvast segitogyogynovenyek

A legjobb módszer, ha összekeverünk 10 csepp rozmaring olajat, 4 csepp jojoba olajat, 5 csepp bazsalikom olajat és 10 cseppet a levendulából. Használjuk a mixet rendszeresen.

10.Rozmaring: évszázadokon át alkalmazták széleskörben, a hajvesztés megakadályozására, valamint a haj elvékonyodása és a kopaszodás ellen. Szintén a fejbőr vérkeringésének ösztönzésével hat. Olívaolajhoz adva, olajként a fejbőrre felkenve a leghatékonyabb. A rozmaring olaj gyakori használata a korai őszülés ellen is tesz, de jól kezeli a pelyhes, száraz fejbőrt is.

Rozmaring

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.