Sárga a tenyér és hámlik a bőr? – Pajzsmirigyzavar okozhatja

A pajzsmirigyzavar igen sok és változatos tünettel járhat, melyek lehetnek többek között emésztéssel, hangulattal, testsúllyal, vérnyomással, pulzussal is kapcsolatosak.

Természetesen a felsorolásból nem maradhatnak el a kellemetlen bőrtünetek, melyek kívülről is láthatóvá tehetik a problémát. Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája elmondta, milyen bőrpanaszok utalhatnak pajzsmirigyzavarra.

Sárga tenyér

Sárgás foltok a tenyereken viszonylag gyakran előfordulnak, főleg azoknál, akiknél valamilyen külső behatás miatt bőrkeményedések keletkeznek ezeken a részeken (pl. gyakori súlyzózás, ásás, kapálás, gereblyézés, barkácsolás stb. miatt). Azonban a probléma olykor pajzsmirigy alulműködésre is utalhat, főleg akkor, ha nincs mellette bőrkeményedés. Az autoimmun Hashimoto betegség ugyanis befolyásolja az A-vitamin anyagcseréjét, így a béta-karotin nem képes átalakulni, ezért az felhalmozódik a bőrben és sárgás árnyalatúvá teszi azt.

Hámló bőr

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedők bőre sokszor száraz, pikkelyesen hámló és durva tapintású, mely nem ritkán viszket is. A dehidratáció miatt ráadásul a bőr gyorsabban is öregszik, hamarabb megjelennek rajta ráncok. Sajnos a vízhiány a bőr mellett a hajszálakat is érinti, ezért a haj is szárazzá és élettelenné válik” – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Duzzadt, ödémás szemek

Azok, akiknek alulműködik a pajzsmirigyük, gyakran panaszkodnak arra, hogy szemeik duzzadttá, ödémássá válnak, így tekintetük fáradt lesz. Ez igen jellemző tünet, mivel a zavar folyadék visszatartást eredményez, ami olykor a szemeket érinti, de ugyanúgy előfordulhat ödéma a test más részein is, pl. az ujjaknál, lábszárnál.

Pigmenthiány, vitiligo

A vitiligó egy olyan betegség, mely kisebb-nagyobb foltokban pigmenthiánnyal jár, és együtt járhat pajzsmirigy alulműködéssel (főleg Hashimoto-betegséggel). Hogy pontosan miért is jár együtt néha a két állapot, nem tudni, ám egyes álláspontok szerint autoimmun folyamatok játszanak benne közre, akárcsak a Hashimoto-nál.  Bár maga a vitiligo nem veszélyes a szervezetre nézve, ám komoly önértékelési problémákat okozhat, valamint az érintett bőrterület fokozottabban érzékeny a nap káros sugaraira.

Gyógyszerrel kezelhető a probléma

A pajzsmirigy alulműködés az esetek többségében gyógyszerrel könnyen orvosolható, mely általában a tünetek csökkenésével, megszűnésével jár. Amennyiben a TSH, T3, T4 értékei a normál tartományon belül vannak, úgy felvetődhet más állapot vagy betegség is a pajzsmirigyzavaron kívül, ugyanis a probléma gyakran jár együtt cöliákiával, inzulinrezisztenciával, cukorbetegséggel és egyéb hormonális zavarokkal.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.