Rozmaring – a természetes gyulladáscsökkentő

A rozmaring ősidők óta jól ismert fűszer- és gyógynövény.

A rozmaring Dél-Európában, a Földközi-tenger mentén őshonos. Vadon terem az egész földközi-tengeri régióiban, valamint a Kanári- és Azori-szigeteken és Madeirán. Nálunk vadon nem fordul elő, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel. Évelő, örökzöld félcserje.

Neve a latin Rosmarinus szóból származik, aminek jelentése: „tenger harmata” (ros => harmat, marinus => tenger), mivel sok helyen az életben maradásához elegendő a parti szél által szállított légnedvesség is.

Népies nevei: rosmarin, antosfű, szagos rozmaring, illatos rozmaring.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy, -és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt (http://traditionalandwild.eu/hu/) keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a rozmaringról.

Mire használták elődeink?

A rozmaring ősidők óta jól ismert fűszer– és gyógynövény. Az irodalomban és a népművészetben az emlékezés és a hűség jelképe. Leveléből készült a XVII. és XVIII. században Európa-szerte ismert „magyar királyné vize” (Aqua Reginae Hungariae), amit köszvényes betegek kezelésére használtak, illetve hajhullás ellen is hatékony szerként tartották számon.

Az alföldi tanyavilágban még a legszegényebb családoknál is volt legalább egy cserép rozmaring, melyből a búboskemence tetejére szórtak pár levelet, hogy kellemes illatú legyen a lakás. A népi gyógyászatban görcsoldónak is használják, valamint egyes helyeken a borok ízesítésében is szerepet játszik.

Az ókorban azt tartották róla, hogy javítja a memóriát. A néphagyomány szerint, Szűz Mária kék köpenyét ráterítette egy fehéren virágzó rozmaringbokorra, mikor megpihent, és a virágok kék színűre változtak. A növény ezután ”Mária rózsájaként” lett ismeretes.

Úgy hitték, ha elalvás előtt egy rozmaring ágat helyeznek a párna alá, elűzi a rémálmokat, és ha a házon kívülre helyezik, elűzi a boszorkányokat. Mégis, a házban és a kertben bőségesen növő rozmaring, mely a boszorkányok elüldözésére volt hivatott, azzal a jelentéssel bírt, hogy az asszony uralja a háztartást.

A XVI. századra azok a férfiak, akik meg akarták mutatni, hogy ők az urak a háznál, felszedték a rozmaringbokrokat. Azt tartották róla, ha egy fiatal megérint egy másikat egy virágzó rozmaringággal, akkor szerelembe eshet. Friss házasok ültettek rozmaringágat esküvőjük napján. Ha az ág elkezdett nőni, jó jel volt az egységre és családra.

rozmaring1000

Mire jó a rozmaring?

A levéldrog antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő. A rozmaringleveleket teakeverékekben epe-és vizelethajtó, szélhajtó, idegerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt használják. Frissen vagy szárítva a francia, olasz és spanyol konyha nélkülözhetetlen fűszere. Húsokat, mártásokat, leveseket ízesítenek vele.

Illóolaja a végtagok vérkeringését javítja, reumaellenes és csillapítja az idegfájdalmat. Gyógyászati felhasználása mellett az illóolajat a kozmetika- és illatszeripar külsőleg alkalmazza (kölnivizek, fürdőesszenciák, szappanok, krémek, kenőcsök, tapaszok, dezodorok, hajszeszek, samponok).

A rozmaringolaj nem toxikus, csak ritkán és legfeljebb enyhén irritáló, szemben több más olajjal. Kivonatát és párlatát a likőripar használja, enyhén keserű likőrök gyártásához. Belsőleg viszont csak kizárólag orvosi javaslatra – főként epebántalmak és emésztési zavarok esetén- és csak nagy körültekintéssel lehet felhasználni, terheseknél ellenjavallt, mert vetélést okozhat! Alkalmazását kerülni kell magas vérnyomás és epilepszia esetén valamint gyermekeknél 3 éves kor alatt!

Hogyan fogyasszuk?

Lehetséges elkészítési módok:

Belsőleg használhatjuk teafőzetként vagy tinktúraként, amely segít az emésztési problémáknál, epebántalmak étvágytalanság, szélgörcsök esetén.

A teafőzet elkészítése: 1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk. Tinktúrát alkoholos áztatással nyerhetünk belőle, amiből alacsony vérnyomás ellen naponta 5 ml fogyasztandó belőle.

Figyelem: Belsőleg csak nagy körültekintéssel szabad felhasználni, terhesség során ellenjavallt!

Külsőleg használhatjuk többek között fürdőhöz vagy korpásodás ellen.

Rozmaring

Fürdő: 50 gramm friss rozmaringlevelet keverjünk össze 1 evőkanál olívaolajjal, és forraljuk fel 1 l vízben. Hagyjuk 15 percig állni, majd szűrjük le, és öntsük a főzetet a fürdővízhez.

Korpásodás ellen: 2 liter vízzel forrázunk le 2 evőkanál rozmaring levelet, mikor langyosra hűlt, szűrjük le és az utolsó hajöblítés után öntsük le a hajat vele.

Hogyan gyűjtsük? Hogyan tároljuk?

A rozmaringot a fás részek felett kell vágni, ami gyakorlatilag tavasztól őszig folyamatosan lehetséges. A levágott növényt árnyékos, szellős helyen szárítsuk meg, majd morzsoljuk le a leveleket. Illóolaj-kinyerés céljából vágás után azonnal le szokták párolni.

Háttérinformáció:

Az adatok, információk forrása a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze.

Az információk begyűjtését és a háttérkutatásokat a Traditional and wild projekt támogatta. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/


3 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.