Rizst mikróban? Így készítsük el jól!

Bármi okból főzzük is a rizst mikrohullámú sütőben, érdemes tudnunk, hogy nem ördögtől való dolog – sőt, nagyon finomra is elkészíthető ezzel a módszerrel, csak tudni kell a nyitját.

A legtöbb esetben, ha rizst főzünk, nem a mikrohullámú sütőre bízzuk magunkat, hanem a tűzhelyre. Ám ha sietünk vagy bármi más okból gyors rizsre van szükségünk, a mikro is nagy segítséget jelenthet. Nincs okunk azt hinni, hogy így csak összecsapott ételt kapunk.

Csupán a trükköt kell ismerni, miként érdemes a rizst mikróban főzni.

A módszer működik a hosszúszemű rizs esetében (például a basmatinál), a közepesen hosszú (jázmin) és a sushi-hoz való rizsnél is.

Egy tál fekete rizs, és távol maradnak a kórok! Ezt a rizstípust nem véletlenül emlegetik „elfelejtett” rizsként. Olyan magas a tápanyagtartalma, hogy az ősi Kína nemesei meg akarták tartani maguknak.

Csodákat művel az elfelejtett rizs!

Természetesen figyelembe kell venni, hogy milyen a mikrohullámú sütő, mert erőssége befolyásolja a főzési időt.

Az alábbi módszer a rizs mikróban készítéséhez egy csészényi száraz rizs adagra vonatkozik. Ha kettőt csinálunk, ismételjük meg a folyamatot.

1.Tegyük a rizst vízbe, majd a mikrohullámú sütőben is használható tálba.

Mérjük ki az 1 csészényi adagot és szórjuk a tálba, amelyben kb. 8 pohárnyi víz elfér. Ha a rizst a tálba öntöttük, töltsük fel 2 csészényi hideg vízzel.

2.Helyezzük a rizst mikróba

A tálat fedetlenül tegyük a mikrohullámú sütőbe. Főzzük vele a rizst magas hőfokon, 10 percig. Ha ezen a ponton apró lyukak jelennek meg a rizsben – ahol a gőz is kijön -, s a víz nagy része is elpárolgott a tálból, készen állunk a következő lépésre. Ha még nem jelentkeztek a jelek, mikrózzuk tovább a rizst, 1-1 percekig – amíg a gőz meg nem jelenik.

3.Fedjük be a rizst

Ha a gőznyílások megjelennek, vegyük ki a mikróból a rizst és fedjük be a tálat mikrosütő-biztos vagy műanyag fedéllel. 4 percig még főzzük a rizst a mikróban.

4.Vegyük ki a rizst a mikróból

Miután kiszedtük a mikrosütőből a rizses tálat, hagyjuk állni még lefedve, 5 percig. Ízleljük meg a rizst. Ha olyan, amilyenre vágytunk, már fogyasztható is. Ha még kissé kemény, akkor helyezzük vissza a mikróba 1-1 percekre, amíg el nem éri a kívánt állagát!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php