Rend a konyhában: a hatékony pakolás módszerei

Zavar bennünket a konyhai zűrzavar? Jó lenne, ha végre el tudnánk igazodni a polcok, szekrények tartalmán?

Alkalmazzuk az alábbi tippeket, hogy rend legyen a konyhában!

Amikor főzünk, sürgünk-forgunk a konyhában, hatékonyságunkat jelentősen fokozni tudja a tárgyak megfelelő rendje, a hűtőszekrény tartalmának rendszerezettsége. Nem kell keresgélni, mindennek megvan a maga helye. Sőt, kisebb az esély rá, hogy elromoljanak a dolgok, mielőtt felhasználásra kerülnek.

hutoszekreny

De hogyan lehetne nagyobb rend a konyhában? Lássuk lépésről-lépésre.

Hűtőszekrény

  • Szerezzünk be egy forgatható tálat. A „rotációs” módszerrel megoldhatjuk, hogy mindig azok az élelmiszerek legyenek elöl, amelyeket mielőbb fel kell használni. Így mindig elfogyasztunk mindent – kidobni pedig semmit sem kell majd.
  • Ugyanabból az élelmiszerből ne tároljunk két változatnál többet! Mielőtt elmennénk bevásárolni, mindig ellenőrizzük, miből fogytunk ki és miből nem. A rend a konyhában hamar előáll, ha rendszerezettek vagyunk.
  • A maradékokat tegyük négyzet vagy téglalap alakú, átlátszó dobozokba, így mindig szem előtt lesznek. Új, ízletes ételeket is készíthetünk a felhasználásukkal!

konyha

Fiókok és szekrények

  • Alkalmazzunk a fiókokban elválasztó eszközöket, hogy a kanalakat, késeket, villákat és egyéb eszközöket átláthatóan tárolhassuk. A műanyag elválasztókhoz olcsón hozzá lehet jutni, de akár magunk is készíthetünk kartonból válaszfalakat.
  • Polcozzuk be a függőleges tereket a szekrényben. A rend a konyhában könnyebben megoldható, ha ezeket a felesleges helyeket is kihasználjuk – hiszen például nem szükséges akkora tér egy alacsonyabb doboznak. Jó módszer a mágneses tárolóedénykék használata is, amelyeket oda lehet tapasztani a fém felületekhez.
  • Ha mindig a legszükségesebb eszközöket tartjuk kezünk ügyében, egyszerűbben rend lesz a konyhában. Használatuk gyakoriságának megfelelően tároljuk őket, a legfontosabbakat elöl, a többit pedig hátul.

mosoato

A mosogató alatt

  • Álljon elő a rend a konyhában egy igen egyszerű módszerrel: sok-sok külön célra vásárolt tisztítószer helyett inkább alkalmazzunk keveset, de olyat, amivel mindent meg lehet oldani. Itt van például a szódabikarbóna, az ecet, a kasztíliai szappan. A természetes tisztítószerekkel egyébként is jobban járunk!
  • Polcozzuk be a mosogató alját is. Jóval több helyet kapunk, ráadásul még az ajtó belső felére is lehet szerelni tárolóelemet.
  • Műanyag dobozokkal szintén helytakarékosak leszünk. Pakoljuk tele őket a kisebb tárolandó eszközökkel, s máris könnyebben mozgathatóak lesznek, ráadásul jelentős mennyiségű helyet nyerünk a mosogatószekrény aljában.
  • Szerezzünk be egy középen rúddal ellátott, forgatható tárolóalkalmatosságot a szekrény aljába, amelyre akár fel is függeszthetőek a dolgok. Könnyen kivitelezhető a rend a konyhában, ha rendelkezünk egy ilyennel. A szórófejes flakonokat még felfüggesztett formában is tarthatjuk rajta.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php