Rámehet az agyad az alvászavarra!

A Sleep folyóirat arról számolt be, hogy agykárosodást okoz a súlyos alvási apnoe. A súlyos obstruktív alvási apnoéban szenvedő emberek agyának szürkeállományában több helyütt csökkent sűrűséget mutatott ki egy kutatás.

A szürkeállomány alkotja az információfeldolgozás többségét végző agykérget. Az agy szerkezetének megváltozásával magyarázhatóak az obstruktív alvási apnoéban szenvedőknél tapasztalható memória-, szív-érrendszeri és más problémák. A rossz alvásminőség és az alvási apnoe által okozott progresszív agykárosodás lehet a felelős a memória romlásáért, az érzelmi problémákért, a csökkenő kognitív funkciókért és a gyakoribb szív-érrendszeri zavarokért – magyarázta Dr. Seung Bong Hong, a dél-koreai Sungkyunkwan Egyetem Orvosi Kara Samsung Egészségügyi Központjának ideggyógyász professzora, a tanulmány vezető szerzője egy sajtóközleményben. A folyamatos pozitív nyomás (CPAP) megállíthatja az agykárosodást ezekben a betegekben.

alvaszavar1

A vizsgálatban 36 obstruktív alvási apnoéban szenvedő férfi vett részt, az átlagéletkor 45 év volt. A kontrollcsoportot 31 hasonló korú egészséges ember alkotta. Az apnoés betegeknél csökkent a szürkeállomány sűrűsége, de térfogata nem változott. A kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy ez az alvási apnoe következménye vagy a korábban fennálló probléma vezetett-e alvási apnoéhoz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.