Rákdiagnosztika – új lehetőségek nyíltak

Ma már Magyarországon is elérhetők azok a molekuláris diagnosztikai eljárások, amelyekkel egyes ráktípusoknál – célzottan ható készítmények alkalmazásával – a betegség kiváltó okát lehet megszüntetni.

Gondot jelent ugyanakkor, hogy a betegek sok esetben nem értesülnek időben és pontosan minden vizsgálati lehetőségről. Az NN Biztosító és az Oncompass együttműködése ezen a helyzeten igyekszik javítani.

Az utóbbi években forradalmi változások történtek a rákgyógyításban: számos ráktípusnál váltak elérhetővé olyan, célzottan ható készítmények, amelyek magát a betegség kiváltó okát szüntetik meg. Ezek a készítmények ugyanakkor csak akkor hatásosak, ha a megfelelő génmutáció ellen vetik be őket. Ezért kell ismerni, hogy a daganatot kiváltó mutációk közül melyek vannak jelen a daganatszövetben. Ennek feltérképezésére szolgálnak a molekuláris diagnosztikai vizsgálatok, melyek eredményeire támaszkodva az onkológus szakorvos segítséget kaphat a lehető leghatásosabb terápia kiválasztásához, illetve adott terápia sikerességének előrejelzéséhez.

rak-diagram

A rákgyógyításban jelentős előrelépést hozó molekuláris diagnosztikai vizsgálatok Magyarországon is elérhetők. A molekuláris diagnosztikában itthon meghatározó szerepet játszó Oncompass megbízásából készült kutatás eredményei szerint ugyanakkor a betegek jelentős része nem is ismeri az eljárás nyújtotta lehetőségeket, vagy nincsenek meg a kellő ismeretei róla. Mindössze 29 százalékuk rendelkezik többé-kevésbé pontos ismeretekkel a molekuláris diagnosztikáról. A Szinapszis Kft. által végzett felmérésben résztvevő orvosok szerint pedig, bár bizonyos daganattípusoknál már a mindennapi gyakorlat része a molekuláris diagnosztika, az államilag finanszírozottan elvégezhető vizsgálatok száma és részletessége limitált. Emellett az eredmények ismeretében sem garantálható, hogy van megfelelő gyógymód, ráadásul a terápiák OEP finanszírozása sem biztos, és az is előfordulhat, hogy Magyarországon még nem törzskönyvezett a konkrét ráktípusra hatásos gyógyszer. 

Az NN Biztosító és az Oncompass együttműködése a fenti helyzeten igyekszik javítani. Az együttműködés alapján az NN Biztosító – orvosi asszisztencia-szolgáltatásként – kritikus betegségek elleni védelemmel rendelkező, rosszindulatú daganattal diagnosztizált ügyfeleit összeköti az Oncompassal, ahol kedvezményes áron juthatnak hozzá a diagnosztikai vizsgálathoz.

Az emberi tudás véges, tudomásul kell vennünk, hogy nem mindenkit lehet meggyógyítani. Azt viszont nem lehet elfogadni, hogy a beteg ne kapja meg a legjobb kezelést, amely ismereteink szerint elérhető. Ezért tartom fontosnak együttműködésünket az NN Biztosítóval, amellyel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a korszerű rákdiagnosztikai eljárások szélesebb körben legyenek ismertek, és a rákbetegek életkilátásai javuljanak” – nyilatkozta Dr. Peták István, az Oncompass kutatóorvosa, alapító vezérigazgatója.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.