Pünkösdi ebéd tippek

Pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amely a kereszténység, a Szentlélek kiáradásának emlékét ünnepli meg. A magyar kultúrában több szokás kötődik a Pünkösdhöz, például a pünkösdikirály- választás, a tavaszköszöntés, a pünkösdölés, a törökbasázás, a királynéjárás stb.

E jeles napnak köszönhetően minden családban ünnepi ételek kerültek az asztalra. Íme néhány recept, a kedvelt pünkösdi fogásokból.

Idei libasült

Hozzávalók:

  • 3 kg tisztított, bontott liba
  • 1,5 dkg só
  • 3 g majoránna
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 80 dkg főtt burgonya

A liba zsírzóját és gégéjét kiszedjük, majd sóval és majoránnával bedörzsöljük, és a májat és a petrezselyemzöldet beletesszük. A zsírréteget bevagdossuk, majd tepsibe tesszük, körberakjuk a feldarabolt burgonyával, és megsütjük. Közben sűrűn meglocsoljuk. Amikor kész, a májjal együtt felszeleteljük, és a burgonyával tálaljuk.


Becsinált jérce

Hozzávalók:

  • 1,8 kg tisztított, bontott jérce
  • 10 dkg sárgarépa
  • 8 dkg gyökér
  • 6 dkg zellergumó
  • 1 dkg só
  • 5 dkg zöldborsó
  • 5 dkg gomba
  • 5 dkg kelvirág
  • 6 dkg vaj
  • 6,5 dkg liszt
  • 1 citrom
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 dl tejszín

A húst nyolcadokra vágjuk, a zöldségeket feldaraboljuk, a petrezselymet felaprítjuk, a gombát felszeleteljük, a kelvirágot szétbontjuk. A húst főzni kezdjük, majd ha felforrt, leöntjük róla a vizet, és hideg vízben többször megmossuk. Utána 1 l vízben feltesszük főni a zöldségekkel együtt. A vajból és lisztből rántást készítünk, majd belekeverjük a petrezselymet. Amikor a hús megpuhult, hozzákeverjük a rántást, és készre főzzük. Végül hozzáadjuk a citrom levét és a tejszínt. Tálalhatjuk rizzsel vagy burgonyával.


mixonline

Almás-meggyes rétes

Hozzávalók (10 személyre)

Tésztához:
• 2 cs. leveles tészta (mirelit)

Almás töltelékhez:
• 50 dkg reszelt alma
• 5 dkg vaníliás cukor
• 1 kk. őrölt fahéj
• 1 kk. őrölt szegfűszeg
• 1 db citrom reszelt héja

Meggyes töltelékhez:
• 50 dkg magozott meggy
• 5 dkg cukor
• Továbbá 5 dkg búzadara

Elkészítés: Külön-külön az almát és a meggyet edénybe rakjuk, a hozzávalókkal ízesítjük, majd egy forralás után hagyjuk hűlni. A leveles tésztát szétterítjük, laponként olajjal megkenjük, és búzadarával megszórjuk, hogy ne áztassa el a tésztát a töltelék. A rétes tészta egyik szélére terítjük az almatölteléket, és óvatosan feltekerjük, majd ezt a műveletet hajtjuk végre a meggytöltelékkel is. Kiolajozott tepsibe tesszük, és 180 °C-on, 20-25 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni, majd egyenlő szeletekre vágjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Fásy Ádám

Forrás: https://napidoktor.hu/index