Piszkos 12: a legtöbb növényvédőszert rajtuk találjuk!

Azt hihetnénk, hogy egy-egy, hívogató külsejű gyümölcsön vagy zöldségen nem lelhetünk fel növényvédőszert, különösen, ha a minőségre ügyelő áruházakban vásároljuk. Maradványokkal azonban a legtöbbjük szennyezett – a listát az eper és a spenót vezeti.

Az eper áll az első helyen az Amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport (Environmental Working Group  – EWG) éves jelentésében, melyben a legpiszkosabbnak számító termékeket számba veszik, vagyis azokat, amelyeken a legtöbb növényvédőszer megtalálható. A spenót a második helyet szerezte meg.

A csoport elemzésének alapjául az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szolgáltak. Kiderült, hogy a 48 féle minta 70 százalékában a hagyományosan termesztett zöldségek, gyümölcsök tartalmaztak növényvédőszer-maradványokat. Több mint 35 ezer tesztelt terméken legalább 178 különféle növényényvédőszert és annak maradványait fedezték fel: azok a gyümölcsökön, zöldségeken maradtak, akkor is, ha jól megmosták őket. Sőt egyes esetekben a hámozást követően is – adta hírül az EWG.

Az eper, spenót, barack, nektarin, cseresznye és alma minták több mint 98 százalékánál pozitív eredményt mutatott a teszt, legalább egy növényvédőszert találtak rajta. Egyetlen eper-minta 20 különféle növényvédőszert mutatott ki.

A körte és a burgonya újnak számított, kiszorítva a koktélparadicsomot és az uborkát.

A „piszkos tizenkettő”, azaz a legszennyezettebbnek ítéltek sorrendben az alábbiak: eper, spenót, nektartin, alma, barack, körte, cseresznye, szőlő, zeller, paradicsom, édes paprika, burgonya.

A munkacsoport ugyanakkor növényvédőszer szempontjából a legtisztábbnak ítélt gyümölcsöket és zöldségeket is összesítette.

Ezek az édes kukorica, avokádó, ananász, káposzta, hagyma, fagyasztott édes borsó, papaya, spárga, mangó, padlizsán, sárnyadinnye, kivi, kantalup dinnye, karfiol, grapefruit.

Ettől még enni kell?

„Természetesen, a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása elengedhetetlen az egészség szempontjából, függetlenül attól, miként nőnek, ám a fenti adatok után nagyon is érdemes elgondolkodni a bio termékek vásárlásán” – fogalmazott Sonya Lunder, az EWG vezető elemzője.

Az éves jelentés ugyanakkor némi kritikát is kapott.

Két tanulmány, melyek 2015-ben és 2016-ban készültek, azt mutatta: a félelem elkezdte gátolni a fogyasztást – mondta Teresa Thorne, a kaliforniai Élelmiszer- és Mezőgazdaság Szövetség ügyvezető igazgatója. „Az emberek így sem esznek elég zöldséget és gyümölcsöt, nem engedhető meg, hogy a félelem gátat szabjon a fogyasztásuknak.”

Az EWG listájának hitelességét a tudományos közösség vitatja, mondván, hogy egy gyermek gyümölcs- és zöldség adagok ezreit eheti meg napi rendszerességgel, mielőtt a növényvédőszer maradványoknak bármi hatása lenne.

A mezőgazdasági minisztérium szerint az élelmiszereken levő maradványok az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency – EPA) által megállapított toleranciaszint alatt maradnak, a fogyasztók egészségét nem teszik ki valós kockázatnak. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (Food and Drug Administration – FDA) szerint a „növényvédő szerek nem jelentenek veszélyt a csecsemőkre és gyermekekre”.

Az egészséges, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend előnyei felülírják a növényvédő szereknek való kitettség kockázatát – szögezte le az EWG, hozzátéve, hogy még a hagyományosan termesztettek fogyasztása is sokkal jobb, mint ha kihagyjuk étrendünkből a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php