Péter-Pál is hozhatja a zivatarokat a kánikula mellé

A változó vastagságú fátyolfelhőzet, és a délután képződő gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap. Az Északi-középhegységben és a nyugati határnál lehet futó zápor, egy-egy zivatar.

A déli szél megélénkül, északnyugaton meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 34 fok között valószínű.

Hagyományos értelemben vett fronthatás nem terheli a szervezetünket, de közvetett módon negatívan befolyásolja szervezetünk működését a kifejezetten magas indexekkel rendelkező UV-B sugárzás. Ilyenkor ugyanis rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő. Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, mert napszúrást, hőgutát okozhat, súlyosabb esetben akár halálhoz is vezethet. Fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre lehetőleg világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselésével, de a megfelelő faktorszámú naptej használata is szükséges lehet.

nyar

Pollenjelentés
A hétvégén a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas szintet. A csalánfélék virágporának mennyisége jellemzően közepes, de helyenként magas is lehet. A meteorológiai előrejelzés alapján péntek délután, illetve vasárnap ismét heves zivatarok alakulhatnak ki, ilyenkor a roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja várhatóan alacsony marad, bár az útifűé helyenként közepes is lehet. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs és a szelídgesztenye pollenje általában alacsony-közepes koncentrációban van jelen. A libatopfélék és a kenderfélék virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma általában közepes-magas, de helyenként a nagyon magas szintet is elérheti.

 

Forrás: met.hu