A perverz szex kreatívabbá tesz?

Módosult tudatállapothoz vezet a perverz szex vagy a megszokottól eltérő szexuális magatartás, s így kreativitásunk is felszínre hozható – derül ki egy friss kutatásból. A szakemberek a BDSM-et vizsgálták.

A Fetlife nevű, különféle fétiseket összefogó apró közösség megbízásából készült felmérés a BDSM elménkre gyakorolt hatását vizsgálta. Kiderült, hogy ez a fajta, sokak számára ijesztő szerepjáték nem csupán kétféle megváltozott tudatállapothoz vezet, de egyúttal csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot és – nyilván ezért csinálják – növeli a szexuális izgalmat is.

A Psychology of Consciousness: Theory, Research, and Practice című szaklapban publikált anyag hét olyan párt vizsgált, akik BDSM-kapcsolatukban rendszeresen cserélnek szerepet, vagyis domináns és szubmisszív félként egyaránt feltűnnek. Ez azért fontos a kutatás szempontjából, hogy ne a személyiség, hanem az adott szerep hatásait tudják vizsgálni a szakemberek.

Összesen 14 ember vett részt a felmérésben, 10 nő és négy férfi, életkoruk 23 és 64 között volt. A résztvevők hét jelenetben vettek részt, amelyben a gyengéd érintéstől és kommunikációtól kezdve az ütéseken, a kötözésen át sok minden történt, és mindannyian fétisruhát viseltek.

Az állapot, amibe sokan kerülnek, egyfajta alfaállapot – az ábrándozás és az elalvás előtti állapot -, de a meditáció, a futók módosult tudatállapota is terítékre került. Voltak olyanok is, akik hasonló állapotba kerültek, mintha bizonyos drogokat fogyasztottak volna.

Egyértelművé vált, hogy nem csak a flow-állapot jelent meg, de a résztvevők az esemény után is kreatívabbak voltak, amit minden bizonnyal a módosult tudatállapot hozott elő.

Forrás: nuus.hu