Pattanások felnőttkorban – miért gyötörnek minket?

A tizenéves lét már régen a múlté – mi az oka annak, ha a pattanások felnőttkorban is jelentkeznek? Egy új tanulmány szerint a stressz, az étrend és a családi örökség is szerepet játszhat abban, ha harmincéves fejjel is küzdünk velük.

Vajon miért jönnek ki a pattanások felnőttkorban is, amikor a kamaszidőknek régen vége? Olasz kutatók szerint több minden okozhatja a kellemetlen panaszt.

Ötszáz hölgy bevonásával készítettek tanulmányt, 25 éves kor felett – megállapítva, hogy a zöldségek, gyümölcsök kismértékű fogyasztása, valamint a magas stressz-szint, s a családon belül már előfordult, hasonló probléma bújhat meg a pattanások mögött felnőttkorban.

A felfedezések nem bizonyítják, hogy mindezek ki is váltják a pattanásokat, de bőrgyógyászok szerint valószínű, hogy szerepet játszanak a kialakulásukban.

„A gyorséttermi ételeket fogyasztók körében például jelentősen nagyobb a pattanásos bőrűek száma” – mondta el dr. Debra Jaliman, a New York-i Mount Sinai Icahn Egészségügyi Iskola bőrgyógyász adjunktusa. Hozzátette: a kutatók a magas glikémiás indexű (GI) ételeket is összefüggésbe hozzák a pattanásokkal, melyek a vércukorszintet megemelik. Ilyen a fehér kenyér és rizs, a chips, a kekszek, cukros péksütemények.

A krónikus stressz ugyancsak megteszi hatását, s ez kiütközik a bőrön. A tinédzserek 80 százalékánál jelentkeznek a pattanások, de bőrük 20 éves koruk körül kitisztul – fejtette ki dr. Luigi Naldi, a Bergamói Bőrgyógyászati és Epidemiológiai Kutatási Csoport tanulmányi központjának munkatársa. A kutatócsoportot ő vezette.

Ennek ellenére a fiatalok 20-40 százalékánál a pattanások felnőttkorban sem múlnak el.

pattanasok

Dr. Debra Jaliman szerint a nőknél gyakoribb ez a probléma, mint a férfiaknál, amely elsősorban a hormonális változásoknak, egyensúlytalanságnak köszönhető. A pattanások jelentkezhetnek menstruáció előtt, vagy amikor elkezdik vagy abbahagyják a fogamzásgátló szedését. Ám most sem világos, hogy egyeseknél miért szűnnek meg teljesen a pattanások felnőttkorban, másoknál pedig igen.

Naldi kutatócsoportja felmérést készített a bőrgyógyászati klinikákon megjelent hölgyekkel, 12 olasz városban. Közülük 248 nőt diagnosztizáltak pattanásos bőrrel, 270-et más problémákkal, ők lettek a kontrollcsoport.

A kutatók rámutattak: bizonyos életmódbeli tényezők összefüggésbe hozhatók a pattanások kockázatával. A tanulmányt a Journal of the American Academy of Dermatology szaklap közölte.

Azoknál a nőknél, akik gyümölcsöt, zöldséget, friss halat hetente csak kevesebb, mint 4 alkalommal fogyasztanak, kétszer nagyobb eséllyel alakulnak ki pattanások, azon társaikhoz képest, akik gyakrabban élnek ezekkel az ételekkel.

Nem világos ugyanakkor, hogy kifejezetten a zöldségek és gyümölcsök tartják-e távol a pattanásokat felnőttkorban – fejtette ki egy tanulmányt felülvizsgáló bőrgyógyász.

“Azok a hölgyek, akik kis mennyiségben esznek ezen, egészséges élelmiszerekből, valószínűleg nagyobb GI (glikémiás indexű) ételeket fogyasztanak, amely oka lehet a pattanásoknak” – magyarázta Dr. Bethanee Schlosser, a Chicagói Northwestern Egyetem Feinberg Egészségügyi Iskolájának bőrgyógyász docense. Rámutatott: a tanulmány felhívta a figyelmet arra, nincs kapcsolat a tejtermék-bevitel és a pattanások között, amely egyébként ugyanezen kutatók korábbi munkájával ellentétes eredményt hozott.

Dr. Schlosser lehetségesnek tartja, hogy a pattanásokat felnőttkorban kiváltó étrend minden életszakaszban más lehet.

Az étkezés mellett a stressz szintje is kapcsolódik nőknél a probléma jelentkezéséhez: akik a kutatás során magas, vagy nagyon nagy mértékű stressz-szintről számoltak be saját életükben, háromszor akkora kockázattal számolhattak a pattanásokkal kapcsolatban – összehasonlítva őket a kevésbé stresszes társaikkal.

Az is kiderült, hogy nagyobb a pattanások esélye, amennyiben valakinek a szülei, vagy a testvére is küzdött ezzel felnőttkorában.

Jaliman szerint az utóbbi felfedezések visszatükrözik a policisztás ovárium szindróma (PCOS) hatásait: a hormonális rendellenességet, amely termékenységi problémákat, nagymértékű szőrnövekedést és pattanásokat okoz.

Dr. Schlosser rámutatott, hogy a tanulmányban részt vettek hölgyek, akiket PCOS-sel diagnosztizáltak, vagy egyéb, tesztoszteronszintet emelő problémával. Vagyis ez némileg csökkenti annak lehetőségét, hogy az eredményeket általánosságban vonatkoztassuk a nőkre, azokra is, akiknek nincs hormonális gondjuk.

S noha a tanulmány nem bizonyítja, hogy a hal, a zöldség fogyasztása, vagy a stressz csökkenti a pattanásokat felnőttkorban, az életmódunkkal és a táplálkozásunkkal mindig figyelmesnek kell(ene) lennünk.

Javasolt, hogy a napjainkba mindig iktassunk be egy-egy relaxáló tevékenységet – például rövidebb meditálást, hogy megnyugtassuk elménket.

A megfelelő, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend pedig az egészségünk egészére jó hatást gyakorol.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php