Pattanások a háton: mit tehetünk ellenük?

Pattanások megjelenése nem csupán az arcon, de a mellkas, hát, vállak területén is megjelenhetnek, ugyanis ezeken a területeken a faggyútermelésünk fokozottabb. Keletkezésük általában genetikai vagy hormonális okokra vezethetők vissza, kezelésüknek pedig sokféle módját ismerjük.

A legtöbb termék és kezelés az arc pattanástalanítására fókuszál, pedig a ritkán látható területekkel is ugyanúgy foglalkozni kell – a hát szépségét, egészséges küllemét is megőrizhetjük – hívja fel a figyelmet Mayer Petra, a Budai New Beauty Orvos-Esztétikai Központ kozmetikusa.

A pattanásos hát problémája elsősorban a tinédzsereknél figyelhető meg, illetve az aknés bőrrel rendelkezők 60%-át érinti.

„A leggyakrabban az arcon jelentkező pattanások miatt keresik a kozmetikai vagy orvosi segítséget a fiatalok, az ezt követő második legproblémásabb testrész a hát. A kiváltó okok lényegében ugyanazok: a túlzott faggyútermelés, melynek hátterében legtöbbször az androgén hormon túltermelődése áll, és a szőrtüsző fokozott hámképződése, amely nem megfelelő hámlással társul, ezen kívül okozója lehet a stressz, nem lélegző öltözés viselete és a szervezet számára nem megfelelő táplálkozás is” – mondja a szakember.
Ha már megjelentek a pattanások, érdemes a rendszeres és alapos mosakodást kiegészíteni, új bőrápolási szokásokat felvenni. Fontos lehet a direkt erre a célra készült, speciális összetételű pakolások, kenőcsök, bőrradírok alkalmazása, melyek antibakteriális, illetve gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően segítenek. Ha nem hatnak, vagy úgy ítéljük meg, hogy nagyobb a baj, ajánlott felkeresni kozmetikust, vagy bőrgyógyászt.

Mit tehetünk ellenük?

A genetika és a hormonok ellen nem lehet praktikákkal felvenni a harcot (ez esetekben mindenképp kell szakember segítsége), de ha betartunk néhány szabályt, kisebb eséllyel kell megküzdenünk a gyulladt pattanásokkal.

„A testápolók, arckrémek és más kozmetikai szerek nagy része tartalmaz olyan összetevőt, ami serkenti a pattanásképződést, érdemes olyanok közül válogatni, melyek nem szárítják és nem is zsírosítják a bőrt. Minden esetben érdemes erre a területre szakosodott kozmetikus szakember véleményét kikérni, hisz neki van tapasztalata az anyagok hatását illetően” – mondja.A rendszeres kozmetikai kezelés is csökkentheti, akár el is tüntetheti a bőrproblémát. „A kezelés mindig személyre szabottan történik, a klasszikus tisztítás mellett lehetőség van, gyulladáscsökkentő peelingre, azaz bőrmegújító kezelésre. Az otthoni kezelés azonban a kulcsa a bőrök egészségének megőrzésében” – teszi hozzá.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.