Párkapcsolat – Változtass, vagy viszlát!

Kapcsolatok útvesztői: mit tegyünk, ha már rá sem ismerünk a párunkra?

Mit tehetünk, ha a párunk kezd kifordulni önmagából? Vissza lehet-e terelni a rossz fiút a jó útra? Ha úgy érzed szerelmed megváltozott, és a kapcsolatotok már nem abba az irányba halad, amerre eddig, három dolgot tehetsz. Elfogadod, és megtanulod így szeretni. Megpróbálod megállítani a folyamatot. Vagy egyszerűen veszed a kabátod, és kisétálsz a kapcsolatból. Vajon melyik a helyes út? Illetve melyikhez kell a legnagyobb akaraterő?

Én így szeretlek

Fontos, hogy megtanuljunk alkalmazkodni az élet által felkínált változásokhoz. Miközben pedig ez megtörténik, a saját természetünk is átalakul, idomul az aktuális helyzethez. Ugyanez igaz, ha egy kapcsolatról van szó, viszont itt megnehezíti a dolgot, hogy két ember viszonyáról van szó. Mit tehet az egyik, ha változik a másik? És hogyan viszonyuljunk ahhoz, ha a párunk rossz irányba halad? Tehetünk-e ellene?

Fotó: 123rf.com

Előnytelen jelek

Az elfogadás fontos, de vajon akkor is ez a helyes megoldás, ha a párunk nem előnyére változik? Ráadásul az emberi természetnek köszönhetően a másik fél többnyire észre sem veszi, hogy kezd kifordulni önmagából. Aki ezeket a történéseket megéli és a szenvedő alanya a folyamatnak, az a másik fél.

Ha úgy döntünk, megpróbáljuk észhez téríteni a kedvest, számolnunk kell az ellenséges hangulattal. Bárhogyan próbáljuk jelezni, hogy nem tetszik, amit látunk, szinte lehetetlen megúszni a veszekedést. Ha pedig nem sikerül megoldani a dolgot, a viták gyorsan állandósulhatnak.

Túlélésre játszva

Vannak kapcsolatok, melyek túl tudnak lépni ezeken a súrlódási pontokon. Ez persze közel sem olyan könnyű. Szükség van mindkét fél akaraterejére, szerelmére. Tehát ha a kapcsolat már eleve döcögve működött, kicsi rá az esély, hogy képesek lesznek túlélni és megoldani egy ilyen problémát. Viszont van az a szerelem, ahol semmi áron nem akarod elveszteni a párod. Vagyis foggal, körömmel küzdesz azért, hogy megmaradjon, ami köztetek van.

Fotó: 123rf.com

Bár ez nagyon fontos, semmit nem jelent, ha csak az egyik fél érez így. A legfontosabb, hogy ráébredjen ugyanerre az is, aki kezdi elveszíteni régi énjét. A változásnak számtalan oka lehet, de a pozitív végkifejletben csak így lehet reménykedni.

Fel is út, le is út

Más esetekben viszont olyan mélyen sérül a kapcsolat, vagy a pár valamelyik tagja, hogy már nem sikerül megmenteni a szerelmet. Az indok egyszerű: már nem az vagy, akit megismertem és akibe beleszerettem. Az ok ugyan világos, mégis nehéz belátni, hogy nincsen más megoldás.

A szerelem kemény falat és gyakran hajlamosak vagyunk sokat szenvedni, mielőtt úgy döntünk, kilépünk a kapcsolatból. A legtöbbször hosszas civódás és próbák sorozata előzi meg az elhatározást. Kísérletek, hogy a másik rádöbbenjen mennyire megváltozott. Ám, ha ez sikertelen, a legjobb a távozás.

Ezért ér véget a legtöbb párkapcsolat

Forrás: https://napidoktor.hu/index