Pajzsmirigy – Nyáron más dózisú gyógyszerre lehet szükség

Végre elérkezett a nyár, a meleg idő, a napsütés és ezzel együtt egy sor olyan változtatni való is, melyre gyakran nem is gondol az ember. A nyári hőség ugyanis befolyásolja a szervezetünk működését is, többek között a pajzsmirigy szempontjából fontos, mert az alulműködésére használt terápia módosítására lehet szükség, máskülönben túlműködésbe csaphat át a probléma.

A témáról dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

Télen, nyáron pajzsmirigy

A pajzsmirigy hormonjai, a T3, T4 szinte mindenre hatással vannak a szervezetben, kezdve az anyagcserétől, a szexuális funkciókon és a növekedésen keresztül egészen az agyi működésig. A pajzsmirigy problémái jellemzően két nagy csoportba sorolhatóak: vagy túlműködéssel vagy alulműködéssel állunk szemben (a golyván, gyulladáson és a göbökön kívül, melyek szintén okozhatják ezeket a zavarokat)

Pajzsmirigy alulműködés esetén a betegnek általában élete végéig gyógyszert kell szednie, mellyel az orvosok képesek pótolni a szervezetből hiányzó hormonmennyiséget. Fontos, hogy megfelelő dózisban alkalmazza az illető az adott készítményt, máskülönben továbbra sem lesz elegendő hormon a szervezetben, de akár túlkezelés is jelentkezhet, ha túl sokat vesz be a páciens.

Az évszakok váltakozása természetesen hatással van a szervezet működésére is. Ez nem is lehet kérdés, hiszen nyáron sokaknál pl. alacsonyabbá válik a vérnyomás, illetve más lesz az anyagcsere is. Ennek oka többek között az a tény, hogy a testünk a hideg és a meleg időben másképpen viselkedik jó néhány részletben. Ilyenek a pajzsmirigy funkciók is. Jellemzően elmondható, hogy míg nyáron az átlagos TSH szint 9.37±5.53 μUI/ml, télen ez 18.68±2.31 μUI/ml körüli értékre módosul abban az esetben, ha alulműködéssel állunk szemben. A pajzsmirigy túlműködése esetén nyári érték 0.148±0.76 μUI/ml, a téli pedig 0.23±0.021 μUI/ml.

Más évszak, más dózis

Látható tehát, hogy a betegek esetében a nyári és téli értékek eltérnek egymástól, amikor a TSH szintről van szó. Ez azonban az egészségesek esetében is igaz, aminek oka egyszerűen az, hogy a téli hidegben lelassul az anyagcsere, de több energiát használunk el, míg nyáron az anyagcsere felgyorsul, így a pajzsmirigy hormonok szintje is értelem szerűen magasabb lesz.

Ezt az egészséges szervezet könnyedén megoldja, a pajzsmirigy betegek esetében azonban már más a helyzet” – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. – “Számukra az évszakváltás, a nyár beköszönte nem csak a napozást, a szalmakalapot és a hideg italokat jelenti, hanem azt is, hogy szükségszerűen fel kell keresniük kezelőorvosukat. A beállított gyógyszeradagok ugyanis ilyenkor módosításra kerülhetnek, arról már nem is beszélve, ha esetleg olyan országban történik a nyaralás, ahol a miénktől merőben eltérő klíma van.”

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.