Óvatosan a virágokkal!-Cserepes idegméreg

Ismerjük meg a csattanó maszlagot érdekes és veszélyes oldaláról! A különleges szirmairól könnyen felismerhető növénnyel a világ szinte minden pontján találkozhatunk.

Elnevezései, és megjelenési formái nagyon különbözők lehetnek. Míg számos helyen út menti gyomnövényként van jelen, addig más területeken dísznövényként a virágoskertet ékesíti, vagy cserépbe ültetve a lakásban kap helyet. Mindemellett hatóanyagai idegbénító hatása miatt, hallucinogén drogként is kereskednek vele bizonyos környékeken.

Népi kontra utcai nevek

A csattanó maszlag, vagy idegen nevén Datura stramonium meglepően sokoldalú növény! Változatosságára utal a köznyelvben elterjedt számos megnevezése is. A nadragulya, dögfű, tölcséres beléndek, maszlagos redőszirom, vagy a szúrós disznó, mind a csattanó maszlagra utaló kifejezések. Azonban nem csak hazánkban kapott a növény ennyi nevet. Az ebből előállítható erős hallucinogén szer, Amerikában az utcai árusítás során szintén több álnéven jelentkezik.

A növény jellemzői

Attól függően, mely tulajdonságait vesszük alapul, tekinthetjük gyógy-, de gyomnövénynek is. Kifejezetten kedveli a meleg, száraz éghajlatot, így hazánkban is gyorsan megjelent számos területen. A burgonyafélék családjába tartozó csattanó maszlag, a világon szinte mindenhol felbukkant már, azonban elterjedésének körülményei kevésbé ismertek.

Datura_stramonium_003

Idegméreg

A vegetatív idegrendszert megbénító hatóanyagai miatt, erősen mérgező hatású gyógynövény. A csattanó maszlagban található alkaloidok hatása tudathasadásos, hallucinogén állapotokat okoz a növény fogyasztóinál. Használata, – főként a gyanútlan tesztelőknél – akár halálhoz is vezethet, de ez csupán a legritkább esetekben fordul elő legyengült szervezet, valamint nagy mennyiségű csattanó maszlag elfogyasztása mellett.

Nem csak az utcán, de a gyógyszertárakban is találkozhatunk a növényből készült szerekkel, mivel hatóanyagainak köszönhetően, kisebb mennyiségből előállítva nyugtatóhatásáról ismert.

A mérgezés kezelése

A növény valamennyi része, de különösen a levelei, és a magjai tartalmazzák a legtöbb mérget. Ebből adódóan nem ajánlott teát készíteni belőle, vagy más formában elfogyasztani. A mérgezés tünetei az egész szervezetre kiterjednek.

maszlag

A láz és a szomjúság mellett a kitágult pupilla, homályos látás, szájszárasság könnyen észlelhetőek. Szintén jellemzőek az erős hasi görcsök, hányás és a fejfájás gyors kialakulása. Ha ezeket a tüneteket észlelve indulunk a kórházba, a mentő hívásakor adjunk pontos leírást a beteg állapotáról a mielőbbi kezelés érdekében!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.