Öt dolog, amitől sikeres lesz a gyermek

Pontokba szedték, melyek azok a fontos dolgok, amik hozzásegíthetik gyermekeinket ahhoz, hogy sikeres, boldog, kiegyensúlyozott felnőttek legyenek.

Hosszan lehetne arról értekezni, hogy melyik nevelési módszer a célravezetőbb, a szigorúbb, az engedékenyebb, ám abban nem nagyon van vita, hogy a cél minden esetben az, hogy felkészítsük a gyermekünket az életreolvasható a csalad.hu-n.

Kitartás

Noha nem feltétlenül fontossági sorrendben haladunk, azért a kitartás fontos erény, különösen manapság, amikor a technológiai fejlődés következtében minden azonnal történik. A gyermekeink hozzászoktak az azonnali válaszokhoz és persze az azonnali eredményekhez.

Pedig a hétköznapokban ez nem így van, ezért fontos, hogy megtanítsuk nekik a kitartó munka fontosságát, az alkotás folyamatának örömét. Mert hát a kitartás a száguldó XXI. században is erény, még ha ezt hajlamosak vagyunk is elfelejteni néha.

Függetlenség

Szülőként az a dolgunk, hogy a független életre neveljük a gyerekünket, még ha ez néha fájdalmas is. Persze ebbe a függetlenségbe beletartozik a család, az otthon, a barátok, a munka.

A gyermeket már egészen kicsi korától nevelhetjük függetlenségre, például azzal, hogy ráhagyjuk a játékot, nem mi diktáljuk neki, hogy mikor mit tegyen, hanem hagyjuk kibontakozni.

Mi több, hagyhatjuk néha unatkozni is, mert az unalom fontos, ráadásul kreatív dolgokhoz vezethet. Most ebbe nem szeretnénk külön belemenni, de a XXI. század gyerekei nem tudnak unatkozni, mert mindig a kezük ügyében van valami kütyü, amivel elfoglalhatják magukat.

Fegyelem

Nem könnyű kérdés ez sem, miként a megfelelő módszer eldöntése sem az. Nagyon fontos, hogy a gyerek minél hamarabb megtanulja az empátia fontosságát, aminek az egyik legjobb módja, ha elmagyarázzuk neki, hogy másnak is vannak érzései, és ezek ugyanolyan értékesek, mint a sajátunk.

Lényeges, hogy megfelelő irányba tereljük a reakcióit, az adott helyzetre adott válaszait, végül felállítsunk neki bizonyos korlátokat, melyeken belül mozoghat, hogy a megfelelő döntéseket hozza meg.

Személyiség

Akármennyire imádjuk a gyermekünket, minél előbb meg kell tanítanunk neki, hogy mások is vannak a világon, akik ugyanúgy fontosak és számítanak. A legjobban akkor segíthetünk neki a saját személyiségének megtalálásában, ha példát mutatunk, hiszen a szülő mindig egyben példakép is. Tehát ha figyelembe vesszük mások érzéseit, érdekeit, akkor a gyerek ezt fogja eltanulni.

Legyünk jelen

Talán a legfontosabb maradt a végére: legyünk jelen a gyermekünk életében. Rengeteg minden vonhatja és vonja is el a figyelmünket, de muszáj lelassítani, és odafigyelni rá, elmondani neki és éreztetni vele, milyen fontos és mennyire szeretjük.

Nem feltétlenül órákról van szó (bár az sem lenne baj, sőt), hanem akár rövidebb, de gyakori időszakokról. Ez már csak azért is fontos, mert ilyenkor jöhetnek elő azok a pillanatok, amelyeket kihasználva fontos dolgokat taníthatunk meg neki a kitartásról, függetlenségről, fegyelemről, személyiségről – foglalta össze a csalad.hu.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.