Ösztönképek, ösztönversek „önállótlan est”

Kiállítás-megnyitóval egybekötött verses estet tart Roznik Bálint grafikus és Zsebők Csaba költő június 9-én 18 órától a FSZEK Belvárosi Könyvtárban. Az „önállótlan esten” meghallgathatják Zsebők néhány korábbi és új versét a költő tolmácsolásában, s megtekinthetik Roznik legújabb képeit. Ráadásként az érdeklődők betekintést nyerhetnek Szurdi Kata és Szász Anna iparművészek munkásságába, továbbá az alkotók beszélnek a hét taggal megalakult álló Ösztön Kortárs (ÖKO) Művészeti Csoportról. A kiállítás megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében 2016. június 9-től július 8-ig.

„A képek ’készítése’ terápia. Nap, mint nap így engedem szabadjára a belső feszültséget” – vallja magáról Roznik Bálint grafikus, aki filozófusként végzett. Eddig a FSZEK Újpesti Könyvtárban és a belvárosi Café Vianban állított ki önállóan. „Egyperces” és hosszabban készülő képein a főszereplő az ember, s nem ritkán visszaköszön „némi” filozófiai mondanivaló. Jó néhány grafikájának több jelentésréteget tulajdonítanak az érdeklődők, akiktől Roznik előszeretettel és vállaltan kölcsönöz címeket.

Zsebők Csaba Sejtjeidben élnék című verseskötete a Püski Kiadónál jött ki, 2011-ben. Végtelenjeinken hajózunk című költeménye 2016 tavaszán az Újjászületés antológiában (Szeged) látott napvilágot. A költő versei – többek között – a Napútban (Magyarország), a Muratájban (Szlovénia), az Irodalmi Szemlében (Szlovákia/Felvidék), az ÚjNautilus Irodalmi és Társadalmi Portálon (Románia/Erdély-Magyarország), a Folyó – Kortárs Művészeti Magazinban (Magyarország), a Nyugati Magyarságban (Kanada) és vajdasági-délvidéki lapok (Szerbia) irodalmi mellékletében jelentek meg. Zsebők a Berzsenyi Aranykoszorús Kötet Díj egyik jelöltje 2016-ban.

Ösztön Kortárs (ÖKO) Művészeti Csoport logó

Szurdi Kata öltözéktervező iparművész a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakán végzett. Kedvenc alkotásai az impresszionista zene és festészet ihlette ruhaszobrai, illetve a Bartók Béla munkássága ihlette kollekciója. Kreációival többek között a Magyar Állami Operaház színpadán, az Iparművészeti Múzeumban, a milánói Palazzo Morando-ban, Saint-Étienne-ben, a pozsonyi Magyar Kulturális Intézetben, a rákoshegyi Bartók Zeneházban, a pesti belvárosi Duna-parton önálló bemutatón, a szentendrei Művészet Malomban, az orosházi Városi Képtárban mutatkozhatott meg. Hétköznapi ruhákat is tervez és készít nőknek, férfiaknak, gyerekeknek.

Egyedi ékszereimet ősi technikával, kalapálással természetes anyagokból – ezüst, féldrágakövek, üveg, csont – készítem” – hirdeti munkáiról Szász Anna ékszerkészítő iparművész. A komolyzenész végzettségű alkotó egyik művéről így vall: „Az amerikai indiánok által létrehozott ősi földépítmény másolata, mely a szájában tojást tartó kígyót ábrázolja. A végtelen teremtőerőt szimbolizálja, ami a földből támad, és az Életet hordozza.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.