Őszi szépség – Miért is sárgulnak a levelek?

Sokan szeretjük az őszt, leginkább a gyakran még kellemes idő és a természet gyönyörű színei miatt. De vajon tudjuk-e, mi az oka annak, hogy sárgulnak a levelek?

Az ősz számos ember kedvenc évszaka, amely nem kismértékben a csodálatos színeknek köszönhető, melyekkel ilyenkor a természet megajándékoz bennünket.

Gondolkodtunk-e azonban rajta, mitől sárgulnak meg a levelek? Mikor kezdődik ez pontosan és hogyan történik a folyamat? Íme a magyarázat.

Előszöris nem árt tudni: nem mindegyik levél sárgul meg ősszel. Vannak növények, amelyeknek megmarad az eredeti színük. A lombhullató fajták közé tartoznak viszont a nálunk is gyakori fák, így például a juhar, a tölgy, a nyárfa, melyek elképesztően szép színváltásokon mennek keresztül az évszakban.

Ahhoz, hogy sárgulnak a levelek, több dolog is hozzájárul: a hőmérséklet, a csapadék, a talaj nedvessége. A legfőbb tényező azonban a fény, pontosabban annak hiánya. A napfény mennyisége pedig az őszi napéjegyenlőséghez kapcsolódik.

Ahogyan a napok rövidülnek ebben az időszakban, a csökkent fény kémiai változásokat idéz elő bizonyos lombos növényeknél: a levélszár és az ág között egy kérges fal képződik, az ún. abszorbciós réteg.

Ez okozza azt, hogy a sárguló levelek végül lepotyognak a földre. Amint ezek a kérges, parafaszerű sejtek szaporodni kezdenek, lezárulnak a levelet tápanyagokkal és vízzel ellátó „erek”, s a levelekbe csak egyszerű cukrok jutnak. A lecsökkent fény, a tápanyag- és vízhiány ezután a klorofill halálát idézi elő, azaz megszünteti a levelek zöld színét.

Ha pedig a zöld eltűnik, két másik pigment jelentkezik, melyek élénk árnyalatokat mutatnak: a karotin (sárga) és az antocianin (vörös). Nyáron is jelen vannak, tehát azelőtt is, hogy sárgulnak a levelek, de elfedi őket a klorofill.

Az ősszel még jellemző barna szín a tannin eredménye – ez a kémiai anyag szintén sok levélfajtában megtalálható, különösen a tölgyfáknál.

Az abszorbciós rétegen át jelenlevő cukor tehát nagymértékben felelős azért, hogy a sárgulnak a levelek és csodálatos színekbe „öltöznek” a fák. Bizonyos plusz antocianinek szintén termelődnek a napfény cukorra gyakorolt hatása miatt.

Ennek köszönhető, hogy olyan gazdag a sárgás-vöröses színek kínálata az őszi levélhullás előtt – ahogyan sárgulnak a levelek, az elején kimondottan élénk a színhatás, majd az esős napok beköszöntével egyre inkább pasztell árnyalatokba vált át az őszi természet.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php