Mit érdemes tudni a hüvelyflóráról?

A hüvelyben normál körülmények között is számos mikroorganizmus él.

A hüvelyi normál flórát, amely a több mint 30 baktériumfajt magában foglaló kolóniát jelöli, először Albert Döderlein, német nőgyógyász írta le 1892-ben. A legelső baktériumok (főként E.coli, Streptococcus, Staphylococcus és Lactobacillus törzsek) a születést követő néhány napban költöznek be, majd megtelepszenek itt, és szaporodni kezdenek. Ez a meglehetősen vegyes baktériumflóra egészen a serdülő korig megmarad, amikor is a hormonális változásoknak köszönhetően kialakul a felnőttkorra jellemző hüvelyflóra, mely a menopauzáig fennmarad. Akkor a megszűnő hormonhatásoknak köszönhetően visszarendeződik a korábbihoz nagyon hasonló, vegyes baktériumkolónia.

452

Hogyan alakul ki a normál hüvelyflóra?

A lányok nemi érésével megjelenő változás alapja, hogy a menstruációs ciklus kezdetével nagy mennyiségű női nemi hormon, ösztrogén kerül a vérbe. Ennek következtében a hüvely hámsejtjei glikogént halmoznak fel, mely egyes baktériumtörzseknek táplálékául szolgál. Ilyenek például a hüvelyben megtalálható lactobacillusok, melyek ezt tejsavvá alakítják, így a hüvelyi pH savas irányba tolódik.

Az újonnan kialakult savas környezet azonban nem kedvez más, különösen a betegséget okozó baktériumtörzseknek. Így az arányok jelentősen eltolódnak, és kialakul a felnőttekre jellemző normál flóra. Egészséges körülmények között a hüvelyflóra 95%-ban Lactobacillusokat tartalmaz, melyek tejsavat és hidrogén-peroxidot termelnek, így fenntartják a hüvelyre jellemző savas pH-t.

shutterstock_30368635

Ez a 4.5 alatti pH meggátolja a gombák és más mikroorganizmusok elszaporodását, illetve segít távol tartani a betegséget okozó mikrobákat. A maradék 5% főleg E.coli, Streptococcus aureus és epidermis, illetve Staphyolcoccus fajokat tartalmaz, melyek a külső környezet, a gát és a végbél felől vándorolnak.

Hogyan változik a hüvelyflóra?

Fontos tudni, hogy a hüvelyflóra összetétele folyamatosan változik, amelyet sok minden befolyásolhat: hatással van rá a szervezet hormonháztartása, a nemi élet és a tisztálkodás is. A menstruációs ciklus első felében az ösztrogénhatás érvényesül, mely a Lactobacillusoknak kedvez, később azonban a hormonhatás csökkenésével más baktériumok szaporodnak el, ezáltal a hüvely a fertőzésekkel szemben kiszolgáltatottá válik.

huvely_teszt2

A szexuális élet során rengeteg új kórokozó kerül be a hüvelybe, de a savas pH elpusztítja ezeket az új jövevényeket, így nem okoznak betegséget. Egyes esetekben – hüvelyi fertőzések és kezelésük után – szükséges lehet a hüvelyflóra – különböző készítményekkel történő – helyreállítása.

teva_1802

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.