Oltásellenesség: tények és tévhitek

Az angolszász országokhoz hasonlóan hazánkban is egyre több szülő utasítja el a védőoltásokat, nem csupán a választható, hanem sok esetben már a kötelező oltások körében is.

A védőoltások döntő szerepet játszanak a közösségre ártalmas, fertőző betegségek elleni küzdelemben. A fejlett országok a kedvező járványügyi helyzetük érdekében folyamatosan szabályozzák az egyedi, helyi adottságoknak megfelelő védőoltási rendszerüket. Emellett viszont növekvő problémát jelent az oltásellenes mozgalom, az oltások megtagadásának eredményeként ugyanis még a mai modern világban is újra felüthetik fejüket a legyőzöttnek hitt, fertőző megbetegedések.

A téma nagyon aktuális, hiszen beszámolók szerint hazánkban is egyre több szülő utasítja el az oltásokat, és jelenleg is több per zajlik a kötelező oltások megtagadása miatt. A WEBBeteg.hu által készített összeállításból választ kaphatunk az oltásokkal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre, fény derül a tévhitek mögött húzódó valóságra, számos orvos mondja el szakmai álláspontját és személyes véleményét.

Meglepő okok táplálják az oltásellenességet

Az 1998-ban megjelent tanulmány, amely a mozgalmat kirobbantotta, azt állította, hogy a kombinált mumpsz, kanyaró és rubeola elleni védőoltás (MMR-oltás) felelőssé tehető az autizmus kialakulásáért. Ez a kijelentés drámai módon csökkentette az oltási hajlandóságot a szülők körében. A mozgalom elterjedését követően az oltásokat ellenzők számos egyéb indokot is találtak, amelyek miatt rossz döntésnek tartják beoltatni gyermekeiket. A legtöbb ezek közül bizonyíthatóan tévhitre épül. Az MMR-vakcina például nem hozható összefüggésbe az autisztikus zavarok kialakulásával, 71 orvosi tanulmány támasztja ezt alá.

 „Én úgy gondolom, örülnünk kellene, hogy a világ azon fejlett részén élünk, ahol alanyi jogon kaphatnak meg a gyerekek számos súlyos betegség elleni védőoltást, és sok betegség esetében mi szülők is választhatjuk gyermekeinknek ezt a fajta védelmet. Kevesen emlékeznek rá, hogy még 60-70 évvel ezelőtt is milyen súlyos betegségek pusztították vagy nyomorították meg Magyarországon is a gyerekeket (diftéria, tetanusz, gyermekbénulás).” – fejtette ki Dr. Földi Ildikó a WEBBeteg.hu-nak.

oltas

Melyek a leggyakoribb ellenérvek?

Azok a szülők, akik eldöntötték, hogy nem oltatják be a gyermekeiket, számos magyarázatot tudnak adni döntésükre. Ám szakmai szemmel nézve ezekre egész más a válasz, mint ami a köztudatban él:

„Oltás nélkül is túlélhető a betegség, sőt megedzi az immunrendszerét”Bizonyos esetekben valóban így lehet, ám nem árt számolni a kockázatokkal.  Az, hogy egy gyermek átvészel egy betegséget, nem jelenti azt, hogy a szervezetének jót tesz ez a megterhelő folyamat. Továbbá könnyen megtörténhet, hogy megjelennek nála az alapbetegség okozta szövődmények, amelyek gyakran súlyos, életveszélyes állapothoz vezetnek. Hosszútávon az oltás beadatása sokkal kisebb kockázattal jár, mint annak elkerülése.

„Túlterheli a gyermek immunrendszerét, ha több oltást is kap.” – A gyermekek naponta találkoznak olyan baktériumokkal, amelyekkel az immunrendszerüknek szembe kell szállnia. Tévhit, hogy a szervezetüknek nem elég fejlett a védekező képessége ahhoz, hogy egy legyengített vírussal szemben ne tudják felvenni a harcot.

„Az oltóanyag alumíniumot tartalmaz, ami károsítja a szervezetet.” – Az oltásokban nem alumínium, hanem annak bizonyos vízoldhatatlan szervetlen sói, legfőképp az alumínium-foszfát és az alumínium-hidroxid találhatók meg. Ezek a vegyületek arra szolgálnak, hogy hatásosabbá tegyék az oltást (az immunválasz létrejöttében van szerepük). Ezeket közel 90 éve alkalmazzák bizonyos oltások esetén. Az eddigi tapasztalatok alapján legkomolyabb mellékhatása a lokális allergiás reakció volt.

„Olvastam az egyik fórumon, hogy…” – Az oltásellenes mozgalom legnagyobb mozgatórugója manapság az interneten terjedő rengeteg fals információ. Ha egy szülő úgy dönt, hátat fordít a kötelező védőoltásoknak, azzal nagy kockázatot vállal: veszélybe sodorhatja a gyermeke és a környezete egészségét. Egy ilyen döntést nem lenne szabad internetes, név nélküli, szakmai megalapozottságot nélkülöző kommentekre építeni.

Sokan a kockázatokra hivatkoznak

A szülőkben felvetődhet a kérdés, hogy az oltások beadatásával vajon milyen rizikót vállalnak, mi garantálja, hogy az oltóanyag nem vezet káros mellékhatásokhoz?

Ha belegondolunk, az életben mindennek van kockázata. Akkor alkalmazunk egy kezelést, akkor adunk védőoltást, ha az ebből eredő várható haszon, előny messze meghaladja a hátrányokat. Márpedig az érvényben lévő szabályozás szerint olyan súlyos szövődmények kerülhetők el a kötelező oltásokkal, mint az agyhártyagyulladás, a bakteriális tüdőgyulladás, a járványos gyermekbénulás vagy a májkárosodás. Ezek közül több megbetegedés vezető halálok a gyermekek körében.

A megfelelő tájékozódás segíthet a döntésben

Az oltásellenesség támogatói a digitális világ legkülönbözőbb platformjain adnak hangot érveiknek, ám nem árt ezeket a fórumokat fenntartással kezelni. A szabad véleménynyilvánításhoz mindenkinek joga van, viszont az olyan komoly következményekkel járó mozgalmak, mint az oltások ellenzése, sokkal megalapozottabb, szakmai, orvosi tényekre építve lehetnének elfogadhatóak. A mozgalom kirobbanása óta ezzel ellentétben számos kutatás született, amely bebizonyította, hogy az oltásellenesség alapelvei megcáfolhatóak.

Forrás: Webbetg.hu

Forrás: