Nyugaton ősz, keleten nyár

Változóan felhős lesz az ég, az ország északnyugati részén több, másutt kevesebb lesz a felhő, az Alföldön többnyire napos idő várható.

Délelőtt északnyugaton még helyenként előfordulhat kisebb eső. Jelentős csapadék késő délutántól érkezik, először a Dunántúlon, majd másutt is egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Keleten estig csapadék nem valószínű. A déli szél többfelé élénk, időnként északnyugaton erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 22 és 27 fok között várható, de nyugaton 17, 21, délkeleten 28, 29 fok valószínű.

Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúlyunk könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is egyfajta csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetéseben. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások.

Pollenjelentés
Péntekig a parlagfű pollenkoncentrációja jellemzően a magas – nagyon magas tartományban alakul, majd a hétvégén várhatóan mérséklődik, bár szombaton az ország déli részén még többfelé elérheti a nagyon magas szintet. A többi nyáron virágzó allergén növény, így a pázsitfűfélék, az üröm, az útifű, a libatopfélék, a csalánfélék és a kenderfélék pollenje általában alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően közepes-magas szintet ér el.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.