Nyáriasan meleg időnk lesz ma

Túlnyomóan derült, napos idő lesz, de délután, este főként nyugaton, délnyugaton gomolyfelhők képződnek, ott egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat.

Többfelé megélénkül a déli, délkeleti szél, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között valószínű.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a kőris pollenkoncentrációja várhatóan országszerte emelkedik, sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet. Magas koncentrációban lehet jelen még helyenként a tölgy pollenje is. A nyír és a platán pollenje jellemzően már csak közepes mennyiségben fordul elő. Elkezdődött a pázsitfűfélék pollenszórása, pollenkoncentrációjuk várhatóan lassan emelkedik, helyenként – elsősorban az ország déli részén – már elérheti a tüneteket okozó szintet. Általában alacsony-közepes mennyiségben jelen van még a fűz, a bükk, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony-közepes szintet ér el.

Forrás: met.hu