Nyárias napunk lesz

Az éjszaka első részében még főleg a keleti tájakon lehet záporeső, majd a gomolyfelhők nagy része feloszlik, és inkább csak fátyolfelhők lesznek az égen.

Napközben többórás napsütésre számíthatunk. A nyugatról keletre vonuló fátyolfelhőzet mellett délután, este nyugaton, északon lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott estefelé már egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A déli, délnyugati szelet többfelé erős, napközben főként északnyugaton viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul.

napsutes_tavasz

Fronthatással ugyan nem kell számolni, ám a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, vérnyomásváltozás tapasztalható, ne lesz pihentető az alvásunk, emiatt napközben is csökken teljesítőképességünk, fáradékonyabbak lehetünk, de ingerlékenyebbekké is válhatunk.

Pollenjelentés
A hét végén folytatódnak az esőzések, melynek hatására továbbra is mérsékelt marad a pollenterhelés. A platán és a tölgy pollenszórása leginkább a közepes, a juharé, a nyíré és a fűzé az alacsony-közepes tartományban alakulhat. A kőris, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora leginkább alacsony koncentrációban van jelen. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék virágpora közepes, a dió, a fenyőfélék, az ostorfa, a vadgesztenye illetve a bükk virágpora pedig általában alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a nyárfa, az éger, illetve a gyertyán, pollenjéből is. A pázsitfűfélék pollenszezonja lassan elindul – pollenszórásuk megkezdődött, azonban várhatóan még alacsony szinten marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.