Nyárias idővel indul a szeptember

Hajnalban a Dunántúlon, délutántól, estétől pedig már a középső megyékben is egyre több lesz a felhő. Előbb csak a fátyolfelhőzet jelenik meg, majd ez megvastagszik, illetve erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés.

Délelőtt nyugaton, északnyugaton, a nap második felében a keleti határszél kivételével elszórtan másutt is kialakul zápor, zivatar. A szél fokozatosan mindenhol északnyugatira fordul, a Dunántúlon olykor megerősödik, zivatarfelhő környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 12 és 19 fok között alakul, az ország keleti felén azonban néhol 10 fok alá is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 28 és 33, a Nyugat-Dunántúlon 23, 27 fok között valószínű.

Az ország nagy részén fronthatással még nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein fölénk áramló igen meleg levegő miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. A nyugati országrészben ugyanakkor már hideg fronthatásra számíthatunk. Legáltalánosabb panaszként ott fejfájás, migrén jelentkezhet, de a reflexidő is megnyúlhat, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan országszerte eléri a nagyon magas szintet. A csalánfélék virágporának mennyisége általában a közepes tartományban alakul, de helyenként magas is lehet. Magas szintet érhet el még esetenként a kenderfélék pollenkoncentrációja is. Az üröm és a libatopfélék pollenje jellemzően alacsony-közepes, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

 

Forrás: met.hu