Nyári tetoválások: érdemes átgondolni a hennát is!

A British Medical Journal-ban megjelent esettanulmány kapcsán kutatók a nyaralás alatt készített tetoválások ellen kampányolnak. A felhívás oka, hogy a henna tetoválások igen népszerűek ebben az időszakban, pedig a sokak által biztonságosnak vélt henna festék – amennyiben más összetevőket is tartalmaz – gyakran okoz allergiát.

Viszketés, kiütések és gyulladás

A brit orvosi szaklap egy 10 éves fiú esetét ismertette, akinél a fekete henna tetoválás allergiás reakciót okozott. A fiú karjára a spanyolországi családi nyaralás alatt került fel az ideiglenes tetoválás, majd 4 nap múlva kiütés, viszkető érzés, enyhe gyulladás jelent meg az érintett bőrfelületen. Panaszait a henna festék fekete színét adó PPD (paraphenylenediamine) nevű anyag okozta, amit kontakt allergénként is ismert, vagyis annál, aki allergiás rá, az érintkezés helyén okoz tüneteket.

Tetovált gyerekek?

“A nyári időszakban valóban több beteggel találkozom, akik a fekete henna által okozott allergiás tünetek miatt jelentkeznek a rendelésen” – mondja dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A fekete henna tetoválások tartóssága 1-3 hét, így akár – mint az említett esetnél is történt – már gyermekekre is felfestik a különböző fesztiválokon, strandokon is elkészíthető alkotásokat.

A henna festék is okozhat allergiát

A henna a Lawsonia inermis növény levelének szárított, por formában elterjedt vörös színt adó festékanyaga. A természetes vörös henna biztonsággal használható, csak nagyon ritkán okoz allergiás reakciót, így kisgyermekek esetén is alkalmazható. Tudni kell azonban, hogy a fekete henna emellett PPD-t is tartalmaz, mely a sötét szín kialakításáért felelős. A PPD alkotóelem nagyon gyakran, körülbelül 2,5%-ban okoz allergiás tünetet.

tetoválás2

A tünetek kezelése

Dr. Garaczi Edina elmondta, hogy az allergiás gyulladás kezelésére szteroid kenőcsök, hámosító és hidratáló krémek javasoltak, kifejezett viszketés esetén pedig antihisztamin tablettát is alkalmazunk, emellett 2-3 nap múlva az érintett területen a bőrpír, duzzanat jelentősen csökken.

Hogyan derítheti ki az allergiát?

Amennyiben fekete henna tetoválást szeretnénk, minden esetben javasolt előzetesen bőrpróba végzése. Ezt úgy végezhetjük, hogy az adott festékből kis mennyiséget kenünk például a felkar belső részére, vagy a fül mögött a nyak területére, és azt három napig nem mossuk le. A következő 3 napban figyeljük, hogy a teszt helyén vörös kiütés, bőrpír vagy duzzanat jelentkezik-e. Dr. Garaczi Edina azt is elárulta, hogy ha biztosan szeretnénk tudni, hogy a PPD okoz-e nálunk allergiás tüneteket, akkor allergia vizsgálattal van lehetőség ellenőrizni. A PPD−allergia az úgynevezett rátevéses bőrpróbával (epicutan teszt) vizsgálható.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.