Nyári meleg zivatarokkal

Országszerte még több órára kisüt a nap, a délután folyamán lesz nyugat, délnyugat felől egyre több a felhő.

Eleinte kis eséllyel fordulhat elő csapadék, majd a délután második felétől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra, főként a délnyugati megyékben heves zivatar is kialakulhat. Mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharossá fokozódhat a szél. A hőmérséklet délután 27 és 32, késő este 19 és 25 fok között várható.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a záporok, zivatarok hatására átmenetileg lokálisan csökkenhet a pollenterhelés. A csalánfélék virágpora jellemzően közepes-magas koncentrációban lehet jelen. A pázsitfűfélék és az útifű pollen koncentrációja többnyire alacsony, esetenként elérheti a közepes szintet. A lórom, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenkoncentrációja továbbra is várhatóan alacsony marad. Lokálisan megjelent a levegőben a parlagfű és az üröm virágpora. A parlagfűre érzékeny allergiások keressék fel kezelőorvosukat. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index