Nyár a tavaszban

Folytatódik a nyárias idő. A Tiszántúlon gyengén felhős lesz az ég, másutt a többórás napsütés mellett a déli óráktól számíthatunk erőteljes gomolyfelhő-képződésre, és elsősorban a Dunántúlon várható zápor, zivatar, egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat.

A délkeleti szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarban átmenetileg viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 32 fok között valószínű, keleten lesz a melegebb.

Folytatódik a nyáriasan meleg, frontmentes idő. A hőmérséklet nagy területen elérheti a 30 fokot, az Alföldön csak kevés felhő lesz az égen, ezért itt a ténylegesnél jóval melegebbnek érezhetjük a levegőt, és a napon rövid idő alatt leéghetünk. Nyugatabbra hűsítő záporok, illetve egy-egy hevesebb zivatar is kialakulhat, érdemes ezekre is felkészülni.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenszórása várhatóan országszerte fokozódik, pollenkoncentrációjuk többfelé – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén – már elérheti a tüneteket okozó szintet. A kőris és a tölgy pollenje továbbra is többfelé magas koncentrációban lehet jelen. A nyír, a platán, a fűz, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenszezonja hamarosan véget ér, pollenkoncentrációjuk jellemzően már csak alacsony-közepes szintet ér el. A kevésbé jelentős allergének közül helyenként magas koncentrációban lehet jelen a fenyőfélék és az eperfafélék virágpora is a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Forrás: met.hu