Norovírus – a tömegben fertőző veszedelem – 2.rész

Azokon a helyeken, ahol jellemző a tömeg, könnyen felütheti a fejét ez a veszedelmes kór – a norovírus rendkívül fertőző, hányást, hasmenést és hasi görcsöket okoz. Mit kell róla tudni és hogyan kezelhető?

Napjainkban sajnos egyre több olyan vírus vált ki betegséget, melyek korábban kevésbé érintettek bennünket. A rendkívül fertőzőnek számító norovírus könnyedén elkapható élelmiszereken, italokon keresztül, s igen komoly hatást gyakorol az egészségre. Becslések szerint a norovírusok felelősek minden évben az étel-eredetű betegségek több mint feléért.

Cikkünk első felében arról volt szó, mit érdemes tudni a betegségről és miként fertőz. Lássuk, milyen tünetekkel jár, meddig tart és hogyan előzhető meg?

A norovírus tünetei

Ha ez a kór ledönt minket a lábáról, akár egy napon belül érezhetjük magunkat nagyon jól és rendkívül rosszul. Jellemző tünetei a hányinger, hányás (legtöbbször gyermekeknél), hasmenés, melynek során szinte víz folyik az emberből (főleg felnőtteknél), valamint a hasi görcsök.

Alacsony láz, hidegrázás, fejfájás, fáradtság ugyancsak jelentkezhet. A legtöbb tünet nem súlyos, ám a hányás és a hasmenés párosítása lemerítheti a szervezet folyadék-tartalékát, s dehidratálttá válhat. Különösen a gyerekek és az idősek vannak ilyen szempontból veszélyben: nagy az alultápláltság kockázata, ha nem jutnak elegendő tápanyaghoz.

Amennyiben norovírus tünetekkel küzdünk, orvosunk széklet teszttel erősítheti meg a diagnózist. Ugyanakkor, a kórt sok esetben csak a tünetek alapján állapítják meg.

A norovírus nem reagál az antibiotikumokra – mivel ezeket arra tervezték, hogy a baktériumokat pusztítsák el. Egy antivírus gyógyszer sem kezeli a kórt, ám az egészséges embereknél magától is elmúlik pár napon belül. A legtöbbjüknek nincs hosszútávú problémája miatta.

Mit tehetünk?

Annak érdekében viszont, hogy jobban legyünk, nagyon fontos a szervezet hidratálása. Igyunk sok folyadékot, főleg vizet és gyümölcslevet. A gyerekeknek szájon át adható, hidratáló hatású oldatot szokás adni, hogy az elveszített folyadékot és elektrolitokat pótoljuk. Kerüljük a cukros italokat, amelyek a hasmenést súlyosbítják, de az alkoholt, a koffeines italokat szintén mellőzzük – ezek később is dehidratálhatnak bennünket.

A dehidratáltság jele a szédülés, a szájszárazság, a ritka vizelés. A dehidratált gyermekek általában álmosak és nyűgösek, síráskor pedig kevés a könnymennyiségük.

„Van, akinél kedvetlenség, letargia jelentkezik, nem úgy viselkedik, mint szokott – ennek oka, hogy az elektrolit-egyensúly veszélybe került. Ilyenkor nagyon fontos orvoshoz fordulni!” – mondta el Edward Gaydos, a Cleveland klinika gyermekorvosa.

Ha súlyos dehidratáció lép fel, szintén azonnali orvosi segítség kell! Ezt az állapotot sok esetben intravénás folyadékokkal lehet kezelni.

Mennyi ideig fertőz a norovírus?

A vírus akár 8 hétig is hordozható, de kevésbé fertőző az idő múlásával. Legtöbb esetben, ha 48 órája tünetmentes a páciens, visszamehet az iskolába vagy a munkahelyre. Az élelmiszeriparban dolgozóknak célszerű 72 órát várni, mielőtt ismét az ételekhez nyúlnak.

„Ha a szülő azt tapasztalja, hogy a gyermeke még mindig fáradt, 48 óra elteltével sem javult sokat az állapota, még 1-2 napot fontos otthon tartani – hívta fel a figyelmet Edward Gaydos. – Ha valaki beteg, ellenállóképessége kisebb, s akár más kórt is elkaphat.”

hasmenes

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A legtöbb esetben 1-3 napon belül javul a norovírusos beteg állapota. Ha 3 nap után is vannak tüneteink, hívjuk az orvost.

Fordítsunk komoly figyelmet a dehidratáció jeleire, amely orvosi ellátást kíván. Ritka, de a hányás egyes személyeknél komolyabb betegséget jelez, mint a norovírus. Ha a színe zöldes vagy sárgás, az bélelzáródás tünete lehet. Azonnal forduljunk orvoshoz!

Megelőzési lehetőségek

A megfelelő higiénia kulcsfontosságú abban, hogy megelőzzük a norovírus fertőzést, különösen, ha sok emberrel vagyunk körülvéve.

Mossunk kezet gyakran, szappannal és vízzel, legalább 20 másodpercig, főleg ha a vécén voltunk előtte vagy a baba pelenkáját cseréltük, valamint, mielőtt ételkészítésbe fogunk. Az alkohol-alapú kézfertőtlenítők nem olyan hatékonyak, mint a szappanos víz.

A fertőzött dolgokat körültekintően dobjuk ki (például a piszkos pelenkát).

Mossuk meg a nyers gyümölcsöt és zöldséget alaposan. A kagylót és egyéb tengeri herkentyűket jól főzzük meg. Tisztítsuk és fertőtlenítsük a felületeket mosószer és hipo keverékével, ha olyasvalaki használta őket, aki beteg.

Norovírus esetén ne álljunk neki ételt készíteni 2-3 napig, csak ha már jobban érezzük magunkat! Figyeljünk arra is, hogy ne együnk olyan ételből, amelyet fertőzött ember készített.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php