Norovírus – a tömegben fertőző veszedelem – 1.rész

Azokon a helyeken, ahol jellemző a tömeg, könnyen felütheti a fejét ez a veszedelmes kór – a norovírus rendkívül fertőző, hányást, hasmenést és hasi görcsöket okoz. Mit kell róla tudni és hogyan kezelhető?

Napjainkban sajnos egyre több olyan vírus vált ki betegséget, melyek korábban kevésbé érintettek bennünket. A rendkívül fertőzőnek számító norovírus könnyedén elkapható élelmiszereken, italokon keresztül, s igen komoly hatást gyakorol az egészségre. Becslések szerint a norovírusok felelősek minden évben az étel-eredetű betegségek több mint feléért.

Mit kell alapvetően tudnunk róla és hogyan fertőz?

Mi a norovírus?

Világszinten a norovírus okozza a legtöbb akut gastroenteritis-t – amely hányással, hasmenéssel járó betegség. Átlagosan 19-21 millió eset köszönhető neki csak Amerikában évente. Norwalk vírusnak is nevezik, a város után, ahol 1972-ben először ütötte fel a fejét a kór.

A norovírusnak számos különböző típusa van, s ha az egyiknek már ki voltunk téve, nem jelenti azt, hogy a másikat nem kaphatjuk el. Minden évszakban jelentkezhet, sűrűbben azonban télen. 1-3 napig igen rosszul érzi magát a beteg, a kór hirtelen kezdődik és gyorsan helyreáll utána a szervezet. Kellemetlen, de pánikolni nem kell miatta – a legtöbb ember átvészeli.

A norovírust olykor ételmérgezésnek is hívják, mert ételen keresztül is terjed. Ám nem mindig élelmiszer-szennyezés eredménye.

Gyomor influenza?  

A norovírus nem kapcsolódik az influenzához, mert az utóbbi a légutakban okoz fertőzést, lázat, fájdalmakat, hidegrázást válthat ki. Ne tévesszük össze a kettőt, mert az komoly következményekkel járhat.

„Az emberek sok esetben nem vesznek fel influenza elleni oltást, mondván, hogy már átestek a gyomorinfluenzán – magyarázta Edward Gaydos, a Cleveland klinika gyermekorvosa. – Én nem használom ezt a kifejezést.”

Mi okozza tulajdonképpen a fertőzést?

Akkor fertőződünk meg norovírussal, ha fertőzött ételt vagy italt veszünk magunkhoz. A nyers vagy nem eléggé megfőtt osztriga, nyers gyümölcs és zöldség szintén érintett egyes járványokban. Akkor is elkaphatjuk a betegséget, ha olyan tárgyat érintünk meg, amelynek a felülete fertőzött, majd a szánkhoz, orrunkhoz vagy szemünkhöz érünk. A szakember szerint nem kell sok hozzá, hogy megfertőződjünk a vírussal.

Olyan helyeken is könnyen terjed, mint az éttermek, napközik, idősek otthona – mivel szívós és nagyon fertőző. Extrém hőmérsékleteket is túlél, vízben és szárazföldön egyaránt.

Ha valaki ételen keresztül fertőződött meg norovírussal, az gyorsan átadható egyik embertől a másiknak. Elég ehhez evőeszközt cserélniük, megfogniuk egymás kezét, vagy más módon kapcsolatba kerülniük egymással.

Ha a megfertőződött ember hány, a vírus a levegőbe kerül és szennyezhet felületeket is. A norovírus székleten keresztül is képes terjedni, vagyis ha valaki nem mossa meg alaposan a kezét, miután elvégezte a dolgát, ugyancsak továbbadhatja a betegséget.

A piszkos pelenkák szintén „vírustanyák”

A meggyengült immunrendszerrel rendelkező emberek különösen fogékonyak arra, hogy elkapják a norovírust. Igen nehéz ráadásul ellenőrzés alatt tartani, ugyanis fertőz, még mielőtt a tünetek megjelennének. Tehát továbbadhatjuk a fertőzést anélkül, hogy tudnánk, betegek vagyunk.

Ebből egyértelműen következik, hogy ha egy osztályban 1-2 gyermek beteg, az egész társaságot, sőt még a szomszédos osztályt is megfertőzhetik – hívta fel a figyelmet Edward Gaydos, hozzátéve: ugyanaz történik, mint amikor egy családban valaki megbetegszik és továbbadja a kórt a többieknek.

A cikket folytatjuk a tünetekkel és a kezelési lehetőségekkel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.